DELA

Direktivet som inte dödade internet

”Direktivet som kan döda internet”. Så kallades reglerna för upphovsrätt på nätet som EU-parlamentet på onsdagen enades om efter långa förhandlingar.
Men riktigt så farligt blev det inte.

”Kreatörer och nyhetskanaler får möjligheten att förhandla med internetgiganter tack vare ett avtal om copyrightregler som också skyddar yttrandefriheten”. Så sammanfattar Europaparlamentet de nya reglerna för upphovsrättsskyddat material på webbsidor som används inom EU-ländernas gränser.

När förslaget togs upp till diskussion i somras, i kölvattnet av det nya dataskyddsdirektivet, så var oron stor bland många it-experter. Bland gemene internetanvändare florerade rykten om att GIF och memes skulle försvinna och juridiska experter konstaterade att yttrandefriheten var i fara.

Anhängarna å andra sidan, till exempel upphovsrättsorganisationer, menade att stora plattformar som Facebook, Google och Youtube hittills inte behövt ta tillräckligt mycket ansvar för det som läggs ut på deras plattformar och såg förslaget som positivt.

Det handlar i princip om en modernisering av en lag som inte reviderats sedan tidigt 00-tal. EU-parlamentet hade omröstning i september där rösterna föll ut 438 mot 226. Men de avslutande kompromissförhandlingarna godkändes av såväl EU:s medlemsländer som EU-parlamentet först i onsdags.

Överenskommelsen innebär bland annat ökade kostnader för företag som Facebook och Google och stipulerar bland annat att:

– Internetplattformar bör betala för konstnärers och journalisters arbeten.

– Visst uppladdat material, såsom memes eller GIF:as kan delas fritt.

– Hyperlänkar till nyhetsartiklar med ”korta sammandrag” kan delas fritt.

Ett av de mer omstridda förslagen, att införa så kallade ”censur-filter” gick dock inte igenom.

Journalisten Emanuel Karlsten säger till SVT att det främst är sajterna som förlorar på överenskommelsen.

”(De) behöver hitta något sätt, för att se till att ingenting som deras användare publicerar innehåller någon typ av bild, text eller video som man inte har betalat upphovsrättslicens för”.

Europaparlamentariker Nils Torvalds är besviken. ”Frågan har debatterats i parlamentet upprepade gånger, och varje gång har det stött på kraftig kritik.”

Överenskommelsen ska formellt godkännas av Europarådet och av EU-parlamentet, vilket beräknas ske före EU-valet i maj. Och det verkar ännu finnas röster både för och emot, även om tonen svalnat lite.

Förändringar kommer genomföras, och till viss del stora, men de kommer inte att döda internet.