DELA

Det viktigaste är inställningen till omställningen

Finns det en Messias i USA som tillverkar bilar?
”Ett tektonisk skifte för den globala elektriska fordonsmarknaden, precis som modell T var för förbränningsmotorn.” På den amerikanska affärssajten Bloomberg skräder inte Tom Randall orden i sin analys över elbilstillverkaren Tesla och dess ägare Elon Musk.

Sedan Tesla avtäckte sin nya ”folk-elbil”, modell 3, har intresset för företaget gått från stort till gigantiskt. Musk slog i veckan fast att Tesla ska öka sin tillverkning av elbilar – och öka den rejält. Redan 2018 ska Tesla tillverka en halv miljon bilar – då ska man veta att Tesla i fjol tillverkade blott 50 000. Det är för övrigt lika många bilar som Volvo sålde 2015.

Att Elon Musk är en man med visioner visste vi sedan tidigare. Att hans företag siktar högre än de flesta likaså. Men från att ha varit en aningen excentrisk entreprenör inom elbilar, batterier, solenergi och rymdresor, ska han nu erövra bilvärlden.

Att Randall, som den tunga röst han utgör med sina analyser hos Bloomberg, jämför det Musk nu gör med det Henry Ford gjorde för hundra år sedan, säger det mesta.

Musk är den moderna tidens messias, han som ska ta oss från fossil förbränning till elanvändning i våra transporter.

Det är mycket att lägga på en man, men andra har gjort liknande saker tidigare. Ford, som sagt med förbränningsmotorn, Graham Alexander Bell med telefonin, Steve Jobs och musikindustrin. Människor som näst intill på egen hand förändrat hela branscher.

I Musks fall handlar det nu inte bara om bilbranschen, utan om miljö. Det viktiga är egentligen inte hur många bilar Tesla lyckas sätta ihop på sitt löpande band, inte hur många som susar omkring på vägarna i med ljudlösa elmotorer. Vi är långt, långt från den punkt när elbilarnas numerär är det viktigaste.

Nej, det viktigaste är den inställning till omställning som Musks framgångar ger. Det eko det ger i hela bilvärlden, hela världen. Det att det är coolt att vara miljövänlig. Att det är hippt att byta ut det gamla mot det nya.

Och lyckas Musk göra det, då är han en miljö-Messias.