DELA
Foto: Jonas Edsvik

Det går snabbt att urholka en demokrati

Världen följer det amerikanska valets efterspel med häpnad.
Risken är att ifrågasättande av valresultatet får ringar på vattnet som ställer till det för den demokratiska utvecklingen.

Redan flera veckor före valdagen började president Donald Trump angripa den demokratiska processen genom att ifrågasätta poströstningen som har nyttjats av över 100 miljoner människor. På valdagen, innan rösterna var räknade, utropade sig presidenten till segrare och försökte på flera platser stoppa färdigställandet av rösträkningen. Under torsdagen anklagade den internationella valobservatörsmyndigheten OSCE Trump för grova övertramp i sitt tjänsteutövande i samband med valet.

Det är förstås främmande att ett land som av tradition har basunerat ut sin syn på demokrati världen över nu har hamnat i en juridisk process om alla röster ska räknas eller inte. Jeremy Hunt, bland annat före detta utrikesminister i Storbritannien, menar att valkaoset gynnar ledare som Vladimir Putin och Xi Jinping.

– Ett utdraget valbråk kommer att ge Putin och Xi ett leende på läpparna, för nu kan de säga till sina folk att det är skönt att slippa den här röran, sade Hunt till BBC.

Sanningen är att det är betydligt fler än bara de stora despoterna som gynnas av det här kaoset.

Demokratin i världen är på tillbakagång. Enligt The Economists demokratiindex var 2019 det sämsta året sedan mätningarna började 2006. Bara sex procent av världens befolkning bor i fullvärdiga demokratier, en en dryg tredjedel i bristfälliga demokratier och resten i antingen hybridregimer eller aktoritära regimer.

James Griffiths på CNN skriver att samma dag som Trump krävde att rösterna skulle sluta räknas i USA så skickade den amerikanska ambassaden i Elfenbenskusten ut ett meddelande till lokala ledare att respektera den demokratiska processen i landets presidentval.

Sittande president Alassane Ouattara vann med 94 procent av rösterna i ett val som bojkottades av oppositionen. Den givna följdfrågan är förstås varför Ouattara eller någon annan despot skulle behöva bry sig om omvärldens fördömanden.

Även om det kan kännas som att den här utvecklingen sker på grund av en auktoritär populist i USA, eller i andra delar av världen, så behöver man nog vara på sin vakt. En demokrati är aldrig statisk.

Trump skapade inte problemen i USA, han är snarare ett symtom på ett land där den ena hälften av befolkningen inte tycks förstå den andra för att de har odlat så olika världsbilder. Det är ett problem allt fler samhällen brottas med, också i Norden. Den visar hur snabbt det går att urholka en demokrati.

Och till slut går det inte ens att dela grundläggande sanningar, som vilka röster som ska räknas.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp