DELA

Det blir en ny regering i oktober

I och med att Liberalerna körde över sina regeringskamrater från Centern i frågan om jordförvärvspraxisen mindre än två månader före valet kan en sak konstateras:
Vi får en ny regering efter valet i oktober.
Både Liberalernas ordförande Viveka Eriksson och Centerns dito Harry Jansson har i intervju med Nya Åland förklarat sig stolta över att regeringssamarbetet partierna emellan överlevt hela mandatperioden.
– Centern och liberalerna har ju en historia tillsammans och jag tycker det är viktigt att de två stora partierna verkligen ser till att man hittar de här sätten att samarbeta, och det tycker jag att vi har visat att vi kan göra, sa lantrådet.
– Man har levererat fler framställningar och därmed lagt grunden för ny politik på ett sätt som få landskapsregeringar klarat av tidigare, tyckte Centerledaren.

Sedan kom Finlandskabelsprickan och jordförvärvsskalvet.
I den förra frågan tvärvände som bekant Centern i frågan om hur kabeln ska finansieras. Efter att regeringen har varit överens om att elkonsumenterna ska betala kostnaden som åkommer det offentliga Åland valde det mindre regeringspartiet att lägga om kursen och meddela att man nu anser att pengarna ska tas ur landskapsbudgeten eller via lån.
Redan då försämrades förhållandet mellan partierna. I torsdags kom så dödsstöten för tanken på fortsatt regerande.
När Liberalerna körde på, och Centern sade nej, blev sprickan i regeringen gigantisk. Visst, kansliminister Roger Eriksson hävdar att det alls inte kastas några sneda blickar ministrarna emellan i regeringskorridoren. Arbetet fortsätter som vanligt, det här var bara en omröstning, är beskedet.

Men om mindre än två månader är det val, och om Viveka Eriksson och Harry Jansson verkligen hade värnat fortsatt samarbete även efter att urnorna tömts och sedlarna räknats, hade de helt enkelt kunnat se till att frågan bordlades till måndag den 17 oktober. Det har ju trots allt tagit två och halvt år att komma till skott. Inte hade Åland gått under om frågan hade fått bero i ytterligare 49 dagar?
Och i de flesta regeringssammanhang brukar man kunna lösa situationer som denna bakom lyckta dörrar. Det större partiet får sin vilja igenom och kastar samtidigt ett köttben till det mindre som tack för hjälpen. Att lösa sina tvister framför öppen ridå brukar bara handla om en sak: att sända signaler.
Så nog handlar det av allt att döma snarare om valtaktik, att hitta frågor som skiljer de samregerande åt inför valkampen, än att frågan verkligen var så brännhet att den absolut måste avgöras just nu. Än mer stärks den tanken när de dessutom är överens om att kontentan av beslutet; att det ska bli enklare att köpa strandtomter för fastboende för att locka fler att flytta till Åland.
I och med sammanbrottet i det hyllade partnerskapet de två största partierna emellan blir trycket i årets valrörelse än större, och det får vi alla tacka för. Höstens stora händelse ser ut att kunna utveckla sig till en veritabel rysare och hur det ska sluta är hart när omöjligt att säga.

Frågan är hur regeringskrisen kommer att påverka de båda partierna. Centerns nej till finansiering av Finlandskabeln via elräkningen kan säkert locka en del som röstar med plånboken, å andra sidan har de konkurrens med hela opositionen i frågan. Och att Liberalerna väljer att spräcka regeringen kan visa på politiskt mod, men samtidigt lär det knappast bygga förtroende om det blir tal om regeringsförhandlingar för partiet i slutet av oktober.
Det blir en spännande höst.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax