DELA

Det är latmaskarna som bestämmer på Åland

I Nya Ålands riksdagsvalpejling, den som Elisabeth Nauclér tog en jordskredsseger i, registrerades inte alls den absolut största väljargruppen.
Deras åsikt räknades inte. Vi struntade i dem.
Det finns en logik i det. Deras röster kommer nämligen inte att påverka det riktiga valet heller. De röstar inte.

När man står och delar ut pejlingslappar på stan eller i Godby säger kring hälften så här: ”Nä, jag tänker inte rösta. Jag har aldrig röstat. Jag är inte intresserad. Jag är inte insatt. Jag bryr mig inte. Det spelar ingen roll. Dom gör som dom vill ändå. Politikerna struntar i vad jag tycker.”
Ett stort antal av dem som ändå fyller i blanketten vet inte vad det riktigt är för val på gång. De känner inte till kandidaterna, än mindre vad partierna ideologiskt står för. Politik är något ointressant, något lite suspekt och något man vet att man kanske borde bry sig om, men inte riktigt orkar med.

Denna verklighet förstår vi oss inte på, vi journalister och politiker som lever politik och andas luften ur varandras munnar.Vi tror att alla bryr sig, och det gör de inte alls.
Det är helt förståeligt, men mycket sorgligt. Det betyder att till och med världens hittills bästa system för folkvälde misslyckas med att engagera de människor som har makten i sin hand.

Därför, här, tio skäl för dig att rösta.
1. Rösta, för det är dina pengar det handlar om. Du har gett pengar ur din börs till en gemensam kassa. Då ska du vara med och säga vad de används till.
2. Rösta, för om du inte gör det får andra bestämma över dig och du har inte ens försökt stoppa dem.
3. Rösta, så kan du säga att du försökte.
4. Rösta, så har du någon att ringa och skälla på om det går fel.
5. Rösta, för att det är en vuxen människas ansvar att göra det.
6. Rösta, för att det är jättelätt att göra det.
7. Rösta, för att det är makt.
8. Rösta, för dina barns framtid eller för dina gamla föräldrar.
9. Rösta, för att de människor som ställer upp i val behöver ditt stöd för att styra samhället.
10. Rösta för vårjakten, för jordbruksstödet, för kärnkraften, för ekologisk odling, för yrkesutbildning, för mammografi, för golfbanor, för vindkraftverk, för kulturhus och bibliotek. Eller mot. Rösta för det du vill, för det du tror på, för det du drömmer om.

Många av de människor som är mest misstänksamma och avogt inställda till politik och politiker vill absolut inte engagera sig själva. Det är dumt. Antingen ställer man upp själv och gör nånting, eller så röstar man på den man tror kan göra jobbet.
Det är inte fult att eftersträva makt, om man är beredd att ta ansvar. Någon måste ju göra det också, nämligen.
Så länge vi har det som vi har det, att nära hälften av befolkningen struntar att rösta i riksdagsval, och mellan 30 och 40 procent i lagtings- och kommunalval, så är det faktiskt så att det är dem vi får skylla på när saker går på tok.
Så, alla ni som säger att ni aldrig röstat och aldrig kommer att göra: Det är ni som bestämmer. Hade ni gjort ert jobb hade samhället, politiken och politikerna sett helt annorlunda ut.
Upp ur soffan, era latmaskar!

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax