DELA
Foto: Rasmus Olin

Det är ett privilegium att bli vaccinerad

Aldrig har väl en dokumentär om vaccinmotstånd varit så aktuell som i dag. SVT:s ”Vaccinkrigarna” målar en lika empatisk som avslöjande bild av vaccinskepticismen, men missar att understryka en viktig detalj: privilegiet att få vaccin.

SVT-journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har infiltrerat antivaccinationsrörelsen i mer än 1,5 år. Resultatet är dokumentären Vaccinkrigarna som tagit Norden med storm. När de började arbetet kunde de två journalisterna aldrig väntat sig att deras verk skulle släppas mitt i en pågående pandemi. Vaccinsamtalet är idag hyperrelevant och livsviktigt.

 

Vaccinmotståndet som dokumentären fokuserar på är det mot MPR; nålsticket som ska skydda från mässling, påssjuka och röda hund. Kombinationsvaccinet MPR introducerades i Finland 1982 och enligt THL är täckningsgraden i dag god. Uppskattningsvis 96 procent av finländska småbarn är vaccinerade.

Men svensktalande familjer är sämre på att vaccinera och framförallt Österbotten pekas ut som en riskzon. Täckningen för MPR-vaccin borde vara över 95 procent för att ge ett bra flockskydd och Larsmo är ett skrämmande exempel på hur det kan gå när flockimmuniteten brister. År 2018 insjuknade en person i mässling och 260 personer utsattes för mässlingssmitta. 18 personer sattes i karantän.

 

Man får inte glömma att mässling är en potentiellt dödlig sjukdom. 2018 dog uppskattningsvis 140 000 personer av sjukdomen globalt, en över 50-procentig ökning från 2016.

I rika länder beror mässlingsutbrott på att vissa föräldrar väljer att inte ge sina barn vaccin, i andra länder dör barn för att deras föräldrar inte får tag på vaccin.

 

Coronapandemin belyser vaccinproblematiken på flera plan.

Rådande restriktioner har bromsat transporter med olika vaccin ut i världen samt satt stopp för stora vaccinationskampanjer. Uppskattningsvis 79 miljoner barn kommer inte att få tillgång till exempelvis MPR-vaccinet till följd av corona. Det har dödliga konsekvenser. I Madagascar ledde en brist på MPR-vaccinet till en epidemi som dödade cirka 1 000 människor.

Samtidigt blir coronavaccinsklyftan i världen allt djupare. De rika länderna hamstrar och de fattiga lämnas till sitt öde. FN:s generalsekreterare António Guterres kallar den globala fördelningen av coronavaccinet för ”det största moraliska testet” den internationella gemenskapen någonsin stått inför.

Hittills har 10 länder gett 75 procent av alla coronavaccineringar. Samtidigt har 130 länder inte fått en endaste dos. 9 av 10 personer som bor i fattiga länder uppskattas lämnas utan vaccin i år.

 

Vaccinering, både gällande mässling och corona, är en solidaritetsfråga på lokal och global nivå.

Lokalt finns det de som inte kan ta vaccin av hälsoskäl och förlitar sig på den allmänna goda vaccineringsviljan. Globalt finns det människor som dör till följd av den orättvisa fördelningen av vaccin.

 

I dokumentären Vaccinkrigarna förvånas de två journalisterna över den värme och gemenskap som präglar motståndsrörelsen. Och det är ett mänskligt och insiktsfullt porträtt man lyckas måla av de vaccinskeptiska föräldrarna som drivs av viljan att göra det bästa för sina barn. Som orolig förälder blir du inom ”antivax”-kretsarna hörd och sedd, tagen på ”allvar”.

Men det som dessa vaccinationskrigare inte verkar ta på allvar är de barn som inte får sin historia hörd. De som dör till följd av brist på solidaritet och gemenskap.

 

I Vaccinkrigarna intervjuas en australisk influerare som underblåst ett falskt rykte om att två barn dött till följd av MPR-vaccinet i ösamhället Samoa. Det ledde till att många föräldrar på Samoa drog öronen åt sig och flockskyddet gick förlorat. Katastrofen var ett faktum. Över 5 000 smittades av mässlingen och 83 dog, de allra flesta barn.

Influeraren ångrar dock inte att hon eldade på vaccinskepticismen som drabbade Samoa med dödlig kraft. Hon intervjuas i ett elegant rum, klädd i en chic klänning med smarttelefonen i högsta hugg och berättar stolt att hon är mamma till två ovaccinerade barn.

Intervjun med henne varvas med den samoanska mamman som gråtande berättar om sitt förlorade barn och oron över att mista även sitt andra. Kontrasten är magstark, men effektfull.

 

Den kontrasten kunde gjorts ännu tydligare i dokumentären som på många plan öppnat ögonen för den världssyn och konspirationsgrund som delar av vaccinmotståndet vilar på.

Men allra mest tragiskt är den bristande empatin som inte verkar sträcka sig bortom den egna inre kretsen och privilegiet. Det är dödligt på riktigt.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp