DELA
Foto: Pressbild

Den långa fula supportersvansen

Våld, extremism och rasism är vanligt på de polska fotbollsläktarna.

Kopplingen till de högerextrema rörelserna är tydlig och utvecklingen går åt helt fel håll.
I dag är en av de finaste dagarna i IFK Mariehamns historia – klubben spelar sin första Champions League-match. Det är nu belöningen för ligasegern 2016 konkretiseras när Champions League hymnens toner ljuder på Wiklöf Holding Arena inför fullsatta läktare i kväll.

Större än så blir det förmodligen inte. Inte tills grönvitt vinner finska ligan igen i alla fall.

Säkerhetsarrangemangen kring fotbollsfesten är också utöver det vanliga.

Med all rätt.

Få klubbar i Europa är lika ökända för sina våldsamma och rasistiska fans som gästande Legia Warszawa. Oroligheterna har ägt rum både på och utanför fotbollsarenorna.

Man ska vara försiktig med att generalisera och demonisera. Legia en av de största fotbollsklubbarna i Polen och anhängarunderlaget är stort och alla är inte våldsamma huliganer. Vilka det är som rest till Åland är ännu oklart. IFK förbereder sig på det värsta, den åländska polisen har tagit in riksförstärkning och rederierna höjer sin beredskap.

Fotbollsmatcher ska vara en fest för alla. Ingen ska behöva vara rädd för att gå på match. Exakt hur stor notan för alla poliser i dagens möte blir på vet vi inte ännu. Billigt blir det inte.

Men visst är det är vansinnigt att kostnaderna för den allmänna säkerheten skjuter i höjden bara för att det spelas fotboll i stan.

I fotbollskretsar är Legia Warszawa ökända. Supporterslagsmål med tillhyggen är snarare en regel än ett undantag. 2011 hängde fansen upp en gigantisk banderoll med texten ”Jihad” då deras lag mötte israeliska Hapoel Tel Aviv. Några år tidigare skanderade fansen ”judar in i gaskamrarna”. Klubbens tidigare president har sagt att 15–20 procent av supportrarna är nynazister.

Det hårdaste straffet fick klubben efter matchen mot den tyska storklubben Borussia Dortmund förra året. Den polska klubben fick böta för att fansen gjort upplopp på läktaren, bränt facklor, kasta föremål på planen och blockerat utrymningsvägar.

Straffet? Laget tvingades spela inför tomma läktare mot Real Madrid. En tydlig markering från Uefas sida eftersom den ekonomiska förlusten för uteblivna biljettintäkter är i miljonklassen.

Repressalier har inte avskräckt. I höstas ryktades det, enligt SVT Sport, att klubben kunde slängas ut ur Champions League.

Det är det enda rätta om fansen fortsätter missköta sig. Uefas kampanj mot rasism blir fullständigt tandlös om förbundet fortsätter se mellan fingrarna. De extremistiska minoriteterna i anhängarskarorna har fått härja för länge.

Det blåser en stark högervind i Polen. Den har gett rasismen ny luft under vingarna. Värderingarna som yttras inne på arenan hörs också utanför. Under nästan tio år har öppet högerextrema organisationer arrangerat marscher i huvudstaden på Polens självständighetsdag. Förra året uppskattades deltagarantalet vara mellan 50 000 och 100 000 personer, en av det största i Europa.

– Den främsta anledningen till att marschen vuxit sig så stort är för att fotbollsklubbarna mobiliserar demonstranter.

Det säger den polske sociologen Rafal Pankowski till Nya Åland. Hans expertområde är extremism och han har studerat den polska supporterscenen i över 20 år.

Pankowski är också medgrundare till den antirasistiska organisationen ”Nigdy Wiecej” (övers. Aldrig igen) som 1996 började arbeta för att sparka ut rasismen från de polska fotbollsarenorna. Ett hopplöst projekt tyckte många, eftersom skinnskallarna dominerade arenorna. Men 2012, när Polen och Ukraina arrangerade EM, syntes en förbättring, säger han.

Nu har det vänt igen. Hösten 2015 hade samtliga klubbar i den högsta ligan rasistiska banderoller mot bland annat flyktingar och muslimer, konstaterar Pankowski.

Rasismen snarast ses som ett mycket bredare, samhälleligt problem, än en liten grupp galna fotbollsfans. Polen är ett europeiskt land på glid.

Hur ska man komma åt problemet?

Uefa och de nationella förbunden måste bli betydligt hårdare.

Men enbart straff löser inte allt. I dag är fotbollen på många sätt en fantastisk väg till integration. Det är IFK:s mästarlag ett bra exempel på. Och det är värt att hurra och glädjas över lite extra i dag.