DELA
Foto: Wikipedia

Den farliga ryska nonchalansen

Fem månader efter förgiftningen återvände i helgenden politiske aktivisten Aleksej Navalnyj till sitt hemland Ryssland. Bara för att fängslas vid ankomst.
Att Ryssland med uppseendeväckande medel försöker tysta den politiska opposition trots att man har världens ögon på sig är oroväckande farligt.

Det var på ett inrikesflyg i hemlandet som den ryske aktivisten, juristen och bloggaren Aleksej Navalnyj blev förgiftad med nervgiftet novitjok. Han fördes till Tyskland för specialistvård och har sedermera pekat ut Kreml, och i förlängningen president Putin, som ansvarig. Nervgiftet novitjok är nämligen en kvarleva från den sovjetiska tiden och är ett kemiskt vapen som bara ryska säkerhetstjänsten har tillgång till.

Navalnyj är en populär oppositionsledare i sitt hemland och förgiftningen och rehabiliteringen i Tyskland har nu även gjort honom till en internationell kändis. Medier över hela världen har följt historien som inramats av en sorts David mot Goliat anda. Att Navalnyj inte verkad rädas den ryska regimen gör honom bara mer populär.

”Gripas, jag? Jag är en oskyldig person.”

Det sade Navalnyj när han i söndags gick ombord planet i Tyskland för att återvända hem till Ryssland.

Att Ryssland hotat med fängelse verkar inte avskräcka aktivisten som inte verkar vilja bli en politisk kraft i exil. Ryssland har sedan Navalnyj tillfrisknat riktat tvivelaktiga brottsmisstankar mot honom i hopp om att han inte ska återvända.

Men det gjorde han. Och blev på stört arresterad.

Ryssland visste att världen såg på när Navalnyj steg av planet i sitt hemland. Men ändå skred de till verket och grep honom på tvivelaktiga grunder. De måste ha varit förberedda på det internationella, och nationella, upproret. Men det vägde tydligen lätt i regimens jakt på oliktänkare.

På plats på flygplatsen, dit Navalnyj var på väg innan flyget omdirigerades, fanns mängder av aktivister som köpt flygbiljetter bara för att kunna vara på plats för att ta emot honom.

”Alla förstår att det är en risk att komma hit. Men Aleksej själv är en osannolikt modig person. Jag kom hit därför att ingen stat har rätt att förgifta sina egna medlemmar. Det här är mitt sätt att säga nej till vad ryska staten håller på med”, säger Viktoria Ivleva till Hbl.

Hon menar att det var hennes moraliska plikt att komma och stöda Navalnyj.

Och det är just den moraliska vinsten som kommer väga tungt i fortsättningen av detta olycksbådande drama, menar Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén.

”Allt är som förut, men allt är ändå inte som förut. Navalnyjs historia har bara börjat”, rapporterar hon från flygplatsen där hans anhängare samlats.

Statsminister Sanna Marin var en av många världsledare som på söndagen gick ut för att fördöma gripandet av Navalnyj och krävde att Ryssland omedelbart friger honom och utreder förgiftningen.

”Gripandet av Aleksej Navalnyj när han anlände till Moskva är oacceptabelt. Ryska myndigheter måste släppa honom genast”, skriver EU:s permanente rådsordföranden Charles Michel på Twitter.

I sitt försök att kväva oppositionen har man inte bara fått världens fördömande, utan man kan också ha skapat en större plattform för sin moderna David som tagit hem en moralisk symbolisk seger.

Men allra mest oroväckande är att man totalt nonchalerat allt vad som heter rättvisa och demokrati när man nu fängslat en av sina mest framstående oppositionspolitiker drygt fem månader efter att man anklagats för att ha förgiftat honom. Detta trots att världen kritiskt såg på.

Det är ett farligt steg mot ett ännu mer auktoritärt Ryssland. Det är steg som ett litet grannland som Finland måste vara vaksam på.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp