DELA
Foto: Jessica Sysengrat / Unsplash

De oväntade mötenas frukt

Videokonferenser i all ära. Men viktiga saker går förlorade när vi inte kan träffas på riktigt, bortom de planerade och strukturerade mötena.I väntan på att snart få återgå till fysiska träffar bör vi göra utrymme för oväntad magi.

”Lyckliga slumpar”. Det kallar forskare de upplevelser av serendipitet, det oväntade eller oplanerade, som kan uppstå i vardagsliv och arbete när människor möts.

Enligt Finlands arbetshälsoinstitutets färska, pionjärande forskning på området är upplevelser av serendipitet vanliga i exempelvis expertarbete. Av de personer som besvarade institutets enkät om serendipitet uppskattade över hälften (54 procent) att de i sitt arbete ofta träffar på nyttig information, idéer eller annat som de inte sökte efter.

”Serendipitetens stora roll blir ofta förbisedd i ett arbetsliv som är genomsyrat av planering, rationalitet och brådska”, säger Minna Toivanen, äldre sakkunnig på Arbetshälsoinstitutet.

 

Men det är inte bara arbetslivet som genomsyras av planering, rationalitet och brådska. Det är ramar som strukturerar även vårt vardags- och familjeliv. I denna pandemiperiod tillbringar vi dessutom mer tid själva, utan tillgång till de spontana fysiska kontakter och sociala nätverk vi är vana vid. Det har gjort att vi förlorat en del av livets serendipiösa magi.

Liksom experter som träffar på nyttig information och idéer där de minst anar det gör även vi det i vårt dagliga liv när vi träffar människor, reser till nya ställen eller läser böcker. Coronan har inte tagit ifrån oss böckerna (tack gode gud) men nog många andra avenyer för oss att tanka inspiration och serendipitet.

 

Enligt Arbetshälsoinstitutet sker lyckliga slumpar vid inofficiella möten, utbildningar samt händelser och evenemang. Allt som allt verkar social interaktion och att möta människor ansikte mot ansikte vara de viktigaste källorna för upplevelser av serendipitet. Det är där magin sker.

”Att samlas med andra människor har betydelse eftersom det är där vi blir varse om vad vi tror på”. Det säger forskaren och författaren Priya Parker som föreläser om mänsklig interaktion.

Och i den mänskliga interaktionens värld är det ofta de oväntade mötena och samtalen som för med sig nya perspektiv. Nätverksexperten Marissa King menar att vi i för stor utsträckning pratar med människor som tänker som vi och allt för lite med folk som är olika oss.

”Om vi vill ha kreativitet och innovation behöver vi ha interaktioner där människor som vanligtvis inte skulle prata med varandra kan mötas”, skriver hon på Universitetet Yales hemsida.

 

Sådana oväntade möten kan ske på arbetsplatsen, i hundparken, hos frisören, på en fest eller i tvättstugan. Men vi är just nu isolerade varelser med ett fåtal regelbundna kontakter och få forum för spontana möten. Och även om det är viktigt att upprätthålla kontakter med de närmaste på de coronasäkra sätt som går ska vi inte glömma att vi faktiskt har ett behov av interaktioner med främlingar, halv–bekanta och oliksinnade.

”Att tillbringa ett par minuter med att prata med en bartender kan göra oss lika glada som om vi skulle ha tillbringat samma mängd tid med vår romantiska partner”, skriver King.

 

Vi behöver de här oväntade, ostrukturerade mötena och de kan också medföra långvariga förändringar i vårt liv och i våra tänkesätt. Det vittnar Arbetslivshälsoinstitutet om. I sin rapport skriver de att slumpar och oväntade möten kan vara betydelsefulla med tanke på reformer i arbetet. Och även om serendipitet per definition inte kan planeras, påminner institutet att man kan utsätta sig för den lyckliga slumpens förändringskraft genom att söka sig till nya situationer, nya människor och nya forum. Tills vi motat denna pandemi i grind måste detta till stor del ske online.

 

Så, ordna en digital spelkväll med de närmaste där alla får bjuda in en till person de andra inte träffat, styr upp en bokklubb online eller gå med i en ny Facebook-grupp där du känner att du kan ha konstruktiva diskussioner. Och glöm inte att boka in en daglig fika med kollegorna där ni i lugn och ro kan tjattra om allt det där till synes triviala, men möjligtvis revolutionerande, ni inte nu kan prata om vid kaffemaskinen på jobbet.

Coronan har satt paus på många fysiska möten, men den behöver inte sätta paus på den serendipiösa magin.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp