DELA

Dags för ny snurr på flygtrafiken

Pest eller kolera?
Kolera eller pest?
Det är läget när det gäller flygtrafiken på Åland just nu.
De goda nyheterna, att Flybe, i praktiken det av Flybe uppköpta FinnComm, börja flyga billigt på Åland, överskuggas av de potentiella problemen vid horisonten.

Man kan enkelt rad upp frågorna efter varann:
Vad händer med Air Åland om en konkurrent dumpar priserna, precis när man på Air Åland äntligen börjat få styr på verksamheten?
När och om Air Åland tvingas av banan, hur länge finns de billiga flygbiljetterna kvar?
Vad händer om ett år, när Flybe kanske är ensam kvar och när ett beslut långt bortom åländsk påverkan lägger ner flygtrafiken på Åland som olönsam?

Att bevilja FinnComm tillfällig näringsrätt är helt korrekt. Ålands landskapsregering kan inte upprätthålla ett konkurrensskydd mot icke-åländska företag som uppfyller de krav och regler man ställt upp.
Om kombinationen Flybe och Finnair visar sig vara framgångsrik och hållbar är det naturligtvis ypperligt – för konsumenterna och skattebetalarna. Vad är väl bättre för Åland än en fungerande flygtrafik som inte behöver stödas med samhällsmedel och där någon annan än de åländska ägarna av ett kämpande flygbolag får ta de ekonomiska riskerna.

Å andra sidan, när kniven sätts mot strupen är det bara de åländska företagen och den åländska landskapsregeringen som sätter Åland först.
Vi har under årens lopp varit med om många olika lösningar för flygtrafiken. Alla har varit dyra, både för samhälle och konsumenter. När Finnair i tiderna upprätthöll flygtrafiken på Åland var det den finska staten snarare än landskapsregeringen som betalade, och när konkurrensutsättningens och bolagiserings kranka blekhet visade den ekonomisk verkligheten blev trafiken sämre och biljetterna dyrare.

I bästa tänkbara Flybe-Finnair-scenario blir Ålands-trafiken en framgång, och man
a. fortsätter med den
b. håller kvar de lägre priserna

Om inte a. står Åland snart utan flygtrafik igen, och någon får sätta igång det mödosamma jobbet med att bygga upp flygtrafik på Åland – igen. Om inte b., vilket är ytterst osannolikt, blir biljetterna snart dyrare igen.
För Air Åland ser det inte ljust ut. Inte ljust alls.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax