DELA
Foto: Joakim Holmström

Dags för en stadig påk?

Stängda gränser mot Sverige och nya hot mot Paf. Mönstret av fastländskt ointresse och njugg särbehandling fordrar en ny attityd mot Finland, bortom ”hårda ord”.
Borde Åland använda folkomröstningar som påtryckning?

För snart två veckor sedan meddelade oljeföretaget Neste att man överväger att stänga sitt oljeraffinaderi i Nådendal, med 350 förlorade jobb som följd.

Fyra dagar senare var statsminister Sanna Marin (SDP), näringsminister Mika Lintilä (C) och arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) på plats för diskussioner med den lokala ledningen. ”Det kom som en chock”, sades det. En snabbutredare skulle tillsättas, sades det. ”Pengar är inte ett problem när det handlar om att skapa nya sysselsättningsmöjligheter”, sades det.

Två månader tidigare, den 3 juli, hade Rederi Ab Eckerös styrelse meddelat att Birka Cruises skulle lägga ner, med 509 berörda anställda.

Inte så mycket som nosen på en enda ynka ministersekreterare syntes till den gången.

Är någon förvånad?

För en vecka sedan meddelade den finländska regeringen att man överväger att skydda spelbolaget Veikkaus monopol mot utländska aktörer genom betalningsblockering. Av någon anledning blir det hemskt svårt att inte blocka Paf också då.

Visserligen har den åländske riksdagsmannen fått positiva signaler om förståelse på hög regeringsnivå om problematiken. Men har vi inte hört den förut? Hur gick det med Lotto, riktigt? Man kan riktigt höra hur regeringen beklagar saken hela vägen fram till den öppna graven. ”Rackarns! Där rök det där gulliga lilla spelbolaget borta i Kongo! Too bad …”

Coronasmittan har tagit ny fart i fasta Finland. Pang så smällde gränsen fast mot Sverige igen och snart nog hördes varningar om ytterligare samhällsstängning. Först i tur står restaurangerna och nattklubbarna.

Hur länge dröjer det innan vi har ett nytt undantagstillstånd och stängda krogar på Åland, med sina hela 23 smittspårade fall och ickeexisterande samhällssmitta?

Listan kan göras lång. Det är dags att inse att det inte spelar någon roll hur många sannfinländare det sitter i regeringen när det kommer till den systemiska njuggheten mot Åland i stort och smått. Vi är en mycket liten holme i Finland och vi anses alltid ha för stora krav. Det återstår inte längre någon kunskap i Finland om vår särställning.

I den åländska debatten har det talats om tystnaden hos Ålands framtid. Men vad ska ett parti göra som inte ens har sin ledare i lagtinget och vars grundare tämligen spårlöst försvunnit in i Centerns moderskjolar? Det är att kräva för mycket av ett fåtal att hålla den flagga högt, som borde bäras av alla.

För nu får det räcka med ”skarpt formulerade” brev. De påminner mest om när komikern Groucho Marx, ställd inför pistolhot, förkunnar att han minsann ska skriva en insändare om saken. Det duger inte.

Den åländska landskapsregeringen borde formulera en kravlista: full kontroll över hur smittskyddet ska implementeras på Åland, särskilda stöd till det åländska näringslivet som drabbats oproportionerligt av coronapandemin och tassarna bort från Paf, en gång för alla. De vanliga kraven, ja, men denna gång med makt bakom orden:

Låt oss annars folkomrösta om vår framtid inom Finland. Organisera en serie rådgivande omröstningar på en rad områden och bilda sedan en samlingsregering som implementerar så mycket som möjligt av besluten. Påminn upprörda statsvetare och fastländska politiker som hävdar att förfarandet vore okonstitutionellt om brexitprocessen. Allt går, tack så mycket.

Åland är en lagom stor plats för folkomröstningar. Institutet måste hanteras varsamt och brandskyddas mot populism. Men det skulle kunna utgöra en påtryckningsmöjlighet mot en finländsk regering som vant sig vid att bara negligera bråkstaken i väst.

Poeten Nils Ferlin gav en gång en ”menlös tiggare” ett bra råd om hur man skaffar sig respekt i umgänget med de mäktiga:

Rätt illa tör du få ligga/ty dålig är du på ord

Gud hjälpe dej så att tigga/dig fram på hans vackra jord.

Var inte så bryd för kläder/men skär dig en stadig påk

– den pryder i alla väder/och talar ett tydligt språk.