DELA

Dags att ta farväl av messaspalten

I morgon blir sista gången vi läser messaspalten i Nya Åland. Det är dags för uppryckning.
Man ska vara självkritisk. Man ska våga ta bort också det som varit framgångsrikt och omtyckt. Och allting har ett slut.
Det går att använda många floskler, men det handlar inte om det. Det handlar om ett sätt att kritisera som vuxit oss ur händerna och blivit något det aldrig varit menat att vara.

”Messa Nyan” var något nytt och oftast positivt när spalten uppstod. Inte sällan frågades det om någon var singel och i så fall intresserad av uppvaktning. Det skickades hälsningar. Visst, det kritiserades en del också, men kritiken var sakligare.
Med åren har messaspalten följt den allmänna utvecklingen i en allt mer digitaliserad värld. Påhoppen har blivit fler och grövre, stämningen oginare.
Därför bad jag om era åsikter om messaspaltens fortlevnad i en ledarspalt före midsommar. Gensvaret har varit mycket stort, och de allra flesta vill se en förändring. Så blir det nu.

I morgon publiceras messaspalten för sista gången, de mess som kommit in före 14.00 i dag. Men möjligheten att tycka till på insändarsidan via sin mobiltelefon kommer finnas kvar. Från och med torsdag inför vi en ny form av insändare, sms-insändaren. Skillnaden mellan ”Messa Nyan” och sms-insändarna kan möjligen tyckas liten, men är i sak stor.
För att få sin sms-insändare publicerad ska de uppfylla samma krav som vanliga insändare:
Skribentens namn och kontaktuppgifter ska finnas med i messet.
Vi tar inte in anonymt skäll på namngivna personer. Undantaget är kritik mot högt uppsatta politiker eller näringslivschefer.
Vi tar inte in rasistiska, sexistiska, sekteristiska eller språkdiskriminerande mess. Vi tar inte in insändare på andra språk än svenska. Vi tar inte in könsord och svordomar.
Vi undviker kampanjer och drev. Om angrepp på sak, person eller parti fortgår under lång tid så stoppar vi dem.
Vi tar inte in okontrollerad kritik mot näringsidkare. Om vi tar in sådana kritiska synpunkter ska företagaren få komma med sin syn på saken.
För anonyma insändare gäller som tidigare att vi inte tar in anonym kritik mot en annan namngiven person.
Däremot finns inte någon begräsning vad gäller textlängd, men kortare insändare publiceras snabbare än längre. Skriv helst inte över 2.500 tecken.

Debattklimatet i mess och på nätet har diskuterats flitigt de senaste åren. Tidningshus i Norden och övriga världen har brottats med att städa upp i kommentarsfälten. Det har införts olika lösningar med registrering eller dyr moderering. Sedan i våras kräver vi registrering för att kommentera på nyan.ax. Det har haft stor effekt på nivån på kommentarerna som skrivs där. I dag är debattklimatet betydligt bättre, och antalet inlägg som vi måste ta bort en bråkdel av vad det tidigare var.
I grunden handlar det om demokrati. Vissa skriker ”censur”, men det är precis tvärt om. Om vi inte värnar den fria debatten genom att hålla den på en nivå där alla kan, vill och vågar delta kommer lagstiftningen att sätta gränser. Det vill vi undvika.
Att Nya Åland nu tar ett nytt grepp med messaspalten är ett led i den riktningen. Att jämställa sms-insändare med vanliga insändare kommer förhoppningsvis att ge effekten av det mesta av avarterna i spalten försvinner.

Debatt om samhället, utvecklingen och medier är viktigt. Det för samhället framåt. Hot och hat gör motsatsen. Vi hoppas att många vill delta i en skarp, men renhårig debatt om Åland och världen. Välkommen att skicka in din insändare med post, mejl eller via din mobiltelefon på nummer 0457-323 44 44!

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax