DELA

Dags att lyfta vårt unika BB för att locka nya ålänningar

Glöm röda klippor. Marknadsför istället Åland med hjälp av vårt BB, en plats snart unik i sitt slag.

Både öster och väster om Åland, återkommer larmen om hur BB-avdelningar är överfulla eller stängs. Lojo BB är det senaste i raden av mindre förlossningssjukhus i riket som stängs med hänvisning till ekonomin. Lojo axlade manteln som svenskspråkigt, familjevänligt sjukhus i Västnyland efter att Ekenäs BB lades ner.

Men nu ska HUS-sammanslutningen, dit Lojo BB hör, spara 225 miljoner euro på tre år och genom att stänga i Lojo sparas 4 miljoner per år.

Så alla blivande mammor i Nyland ska nu ta sig till endera Kvinnokliniken i Helsingfors, Jorvs sjukhus i Esbo eller till Hyvinge sjukhus. Beslutet har väckt starka känslor bland anställda, patienter och kommuner i området och flera rättsprocesser är redan i gång.

Upplägget testades nu under sommaren. Lojo stängdes tillfälligt och västnyländska mammor fick ändra sina planer. En av dem är Hangöbon Henna Ström, som för Yle berättar om hur hon hade sett fram emot att föda på Lojo BB, men i stället slussades till en tillfällig, trång lokal, i Esbo.

– Det var 15 centimeter och en gardin mellan min säng och en annan mamma. Det fanns ingen patientsekretess där. Alla märkte att det var grym brådska, men personalen lyckades skapa en lugn atmosfär, säger hon till Yle, och fortsätter:

– Nog är det lustigt att man när man ska föda måste fundera på vart man får fara och vem av de lokala taxichaufförerna som är en sådan som vill ta emot bebisen på vägrenen någonstans i Horsbäck om barnet kommer under färden.

För man vet inte ens var man hamnar. När den gravida känner att det kan vara dags ska man nämligen först ringa till en ny telefontjänst, för att få veta på vilket av de tre sjukhusen det finns plats – och om det finns plats. Sommarens test visade nämligen att ibland blir det fullt och mammor från Västnyland har i stället blivit tvungna att ta sig till Kotka, Lahtis, Tavastehus och Åbo.

Telefonsystemet har, vilket man tycker att alla ansvariga borde ha kunnat räkna ut, gjort kvinnor både nervösa på förhand och stressade i själva födelsesituationen.

Väster om oss är situationen inte bättre. Bland annat Sveriges kvinnoorganisationer larmar om att förlossningsvården i Sverige är underbemannad och ser väldigt olika ut beroende på var i landet du bor.

”Kvinnor på landsbygden har drabbats hårt av att förlossningskliniker lagts ner på flera håll i landet. I sex län kan kvinnor ha uppemot 30 mil till närmaste förlossningsklinik”, skriver organisationen på sin hemsida.

Här har nu Åland en nisch vi inte borde missa. En god chans att locka efterlängtade inflyttare och återflyttare till vårt landskap. Med vårt BB i fronten kan vi locka personer även i den attraktiva arbetsföra åldern, som söker en bra plats att bilda familj och leva sitt liv på.

Ålänningarna blir, glädjande nog, allt äldre. Men det innebär samtidigt utmaningar och stigande kostnader för samhället, så vi behöver bli flera som hjälps åt att bidra till allt det gemensamma.

Vid Ålands centralsjukhus finns en öppen, och inte sällan underutnyttjad, BB-avdelning med fullt fokus på just det som många blivande föräldrar i panik nu söker både i Sverige och i övriga Finland.

”Vi erbjuder individuell och familjecentrerad vård genom att uppmärksamma dina önskningar och behov… Det är viktigt att du känner dig trygg.”

Så står det under ”BB och förlossning” på Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) hemsida, och många föräldrar kan gå i god för att det är just så. Här måste du inte lämna rummet mot din vilja för att det är överfullt. Från Ålands BB fårdu åka hem samma dygn du fött barn, men först efter att både barnläkare och gynekolog gett klartecken . Det vanliga är att familjen bor i ett eget rum (!) på BB i 3-5 dagar, med personal på plats dygnet runt som är redo att stöda och hjälpa vid behov.

Det borde vara både möjligt och välkommet att ta emot flera blivande föräldrar. Det föddes 259 barn på Åland i fjol. Vilket i och för sig var 14 fler än det rekordlåga antalet år 2022, men ändå tredje lägsta siffran på hela 2000-talet, enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Ser man bara till nyfödslar bådar det alltså inte gott för den åländska befolkningsutvecklingen. Statistiken visar att allt färre ålänningar efterhand kommer att behöva försörja allt fler, om vi inte gör något åt den demografiska utvecklingen.

Det är alltså genom inflyttning Åland kan fortsätta växa och vårt BB ska inte glömmas bort när vi marknadsför allt det fina med Åland.

Det är bara att låna till en slogan från det som ÅHS själva skriver:

”Tillsammans med oss på BB och förlossningen får du och din familj i lugn och ro börja ert nya liv tillsammans.”

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp