DELA
Mariehamns stad var värd för ett officiellt besök från vänorten Lomonosov i dåvarande Sovjetunionen. Middagsvärd på Socis var Mariehamns borgmästare Nils Dahlman. Övriga på bilden okända. FOTO: Foto: Ålands museum, Folke Rosténs samling

Dags att avbryta ryskt vänortssamarbete helt?

I början av mars pausade Mariehamns stad sitt samarbete med den ryska staden Lomonosov.
Men på hemsidan framgår inget om den pausen. Där står Lomonosov fortsättningsvis listad som vänort, trots att Ryssland nu olagligt annekterat delar av Ukraina.

 

Det ryska parlamentshuset röstade tidigare i veckan för att annektera Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja. Detta efter att riggade folkomröstningar genomförts i de ukrainska områdena som Ryssland delvis ockuperar med sin militära styrka. Mängder av människor har flytt regionerna som omfattar cirka 15 procent av Ukrainas territorium. De som blivit kvar har bland annat tvingats rösta under översyn av beväpnade kontrollanter. Enligt ryska statsmedier vill en majoritet ansluta sig till Ryssland. På onsdagen skrev president Vladimir Putin under den lag som formellt införlivar regionerna.
”Inget beslut om att gå vidare med annekteringen har något juridiskt värde och ska fördömas”, säger FN-chefen António Guterres, som kallar Rysslands beslut för en farlig upptrappning.

Runtom i världen har makthavare, länder och orter markerat mot Rysslands attack mot Ukraina som nu alltså också omfattar folkrättsvidrig annektering. Få har missat den kavalkad av sanktioner och symboliska beslut som tjänat till att ta avstånd från Putins laglösa och blodiga framfart. Även på den diplomatiska fronten har kontakterna begränsats. Sverige, Italien, Grekland, Danmark, Lettland, Estland och Spanien har alla utvisat ryska diplomater. Även i Finland har frågan diskuterats.

De åländska politikerna har i omgångar fördömt kriget och frågan om egna åländska åtgärder har debatterats och till vissa delar genomförts. Åländska företag har bland annat tagit bort ryska produkter ur sortiment. Det ryska konsulatets existerande och framtid på Åland har även det varit ifrågasatt. För tillfället demonstreras det mot kriget utanför konsulatets stängsel varje dag.

Samtidigt listar Mariehamn fortsättningsvis staden Lomonosov i Ryssland som sin vänort. De två städerna har en lång historia och har varit officiella vänner sedan 1961. När Lomonosov firade sitt trehundraårsjubileum i september 2011 deltog Mariehamns dåvarande kanslichef och ett antal stadspolitiker.
Lomonosov  ligger fyra mil om öster om St Peterburg och har en befolkning på cirka 43 00 invånare. Fram till Sovjetunionens upplösning i början av nittiotalet var vänortssamarbetet en av de få möjligheter sovjetiska medborgare hade att resa till väst. I början av samarbetet träffades städernas representanter två gånger per år. På senare tid har besöken blivit allt färre, men då staden gjorde en rockad bland sina internationella kontakter för ett antal år sedan så var Lomonosov en av de man ville behålla tillsammans med bland annat Gotland, Valkeakoski och norska Kragerö.

I början av mars meddelade stadsstyrelsens ordförande att man pausar samarbetet med Lomonosov. Detta gjordes på inrådan av Finlands kommunförbund. Styrelsen konstaterade då att det gått åtta år sedan det ordnats någon aktivitet inom samarbetet, så den praktiska betydelsen av beslutet var liten.
I Sverige har städer som Eskilstuna och Luleå dock valt att helt avsluta samarbetet med ryska vänorter.
”Vi ser inte att det kan bidra till demokrati och utveckling”, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S) i Luleå kommun som kommentar till beslutet.

På Mariehamns hemsida finns fortsättningsvis den ryska staden att hitta bland vänorterna. Inget står där om beslutet att pausa samarbetet som togs i mars. Bäst vore väl om Mariehamn tog beslut om att helt avsluta samarbetet i dessa tider och den ryska staden helt togs bort från listan. Även om det i praktiken inte gör mycket, så är den symboliska betydelsen desto större. I tider som dessa behöver Mariehamn ta ställning till vilka man kallar sina vänner.