DELA
Foto: Unsplash

Corona-tröttheten bör tas på allvar

Ett och ett halvt år av osäkerhet, restriktioner, rädsla och ovisshet. Det säger sig självt att det är tärande på psyket. Trots att reglerna lättar och en viss vardag börjar skymta vid horisonten så måste vi ge utrymme för vad experterna kallar ”corona-utbrändhet”.

Det var ingen som trodde det skulle hålla på så här länge. Från de där första nyhetsrapporteringarna i början av 2020 till ett läge där liv och relationer fortfarande begränsas av restriktioner, intyg och rekommendationer. Vi har vant oss vid en vardag där vi förlitar oss på veckovisa presskonferenser för att veta hur nästa vecka ska se ut. Med några dagars varsel kan allt som vi planerat bli ändrat.

Bröllop, fester och resor som skjutits upp, nära och kära man inte träffat på evigheter och en konstant kortsiktighet i kalendern. Lägg till då också de ekonomiska konsekvenserna av pandemin, permitteringar, arbetslöshet och sparbuffertar som sinar. De som haft förmånen att ha kvar sina jobb intakta har fått ställa om till att arbeta hemifrån, med den ensamhet eller familjekaos det kan innebära.

Inte undra på att vi är trötta.

 

Enligt WHO är ”pandemisk trötthet” en väntad och naturlig respons till en långvarig hälsokris. Covidkrisen har, liksom andra kriser, gett upphov till stress.

Men det som är utmärkande för covid är tidsaspekten. Pandemin har nu gnagt på oss i över ett och ett halvt år. Människor är inte skapta för att hantera osäkerhet och stress så pass länge. Det nöter slut på oss och i vissa fall har det gett upphov till att folk inte längre orkar bry sig om rekommendationer och regler, vilket gjort att WHO bland annat gett ut en handbok till beslutsfattare i hur man bäst ska undvika en samhällelig trötthets-nonchalans.

Men hur tydliga och förstående regeringarna runtom i världen än är (även om det varit en bristvara hos den finländska regeringen på sistone) så går det inte att komma ifrån att vi är alla jäkligt trötta.

 

”Livet under pandemin är fyllt av uppgifter som kräver kontroll och mental ansträngning, därför är den utbredda upplevelsen av trötthet inte överraskande”.

Det skriver David Badre i Scientific American.

Trötthet är ett vardagsord som i sig kan låta harmlöst, men har ofta sin rot i en känsla av att vara stressad, överväldigad eller i värsta fall – utbränd. Utöver trötthet och oförmåga att koncentrera sig (som många upplevt under pandemin) har även depression och ångest blivit allt mer påtagligt runtom i världen.

Psykologer kallar corona-samhället en psykologiskt ”extrem miljö”.

”Vad du hittar i dessa extrema miljöer, vilket är en fin analogi för var vi befinner oss nu gällande läget med osäkerhet och oförmåga att kontrollera situationen, är att man hittar något som kallas ”psykologisk dvala” vilket är samma som utbrändhet. Man ser att koncentrationen försämras och man får svårare att fästa uppmärksamhet vid saker och man har sömn- och minnessvårigheter”.

Det säger psykologen Emma Kavanagh till The Guardian.

 

Nu kommer fler och fler nyheter om deltavariantens framfart och det som såg ut som en ljusare höst är höljt i viss dunkel igen. Men vi har fått lite respit nu under sommaren och det ökade antalet vaccinerade gör att vi har en annan buffert mot en eventuell tredje våg.

Det som vi kanske nu borde oroa oss för mest är vår mentala hälsa.

 

Så, om du har semester i sommar, planera kanske inte in för mycket. Låt det här senaste ett och ett halvt åren hinna ikapp. Vila, promenera, läs böcker, samtala, campa, skriv dagbok – ja, vad som helst som får dig att känna som att du kan slappna av och ladda batterierna.

Var vaksam på tecken på utbrändhet både på jobbet och i ditt vardagsliv. Ha koll även på familj och vänner. Det tar så mycket längre att ta sig tillbaka efter man väl slagit i väggen.

Det har varit ett jobbigt ett och ett halvt år men det finns en tid efter corona. Vägen dit kanske för vissa är slö och trött. Och det måste få vara okej.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp