DELA

Bussens främsta uppgift att hålla tidtabellen?

Nyhetstorka, undrar någon med anledning av vår nyhet i går om färjpassagerarna, som inte hann med bussen.
Visst kan någon tycka att problemet är futtigt. Men tillåt då att vi ställer motfrågan: vad är bussen till för? Vad går våra skattepengar till?
De som bor i skärgården och inte har eller kör egen bil till och från färjan har två möjligheter. Antingen liftar man med bilburna resenärer eller så tar man en färjtur som kombinerar med buss.
Det har på senare tid hörts flera klagomål över att kombinationen buss – färja inte alltid fungerar. En tid handlade det om att Skarven på Föglölinjen inte höll tidtabellen, så bussen hade gått när färjan kom till Svinö.
I det fall vi berättade om i går gällde det tvärgående linjen Långnäs – Snäckö.

Alla förstår vi att det kan inträffa saker som gör att en buss eller färja blir försenad. Bussen kör i diket, färjan går på grund och liknande saker. Sådant händer, men inte ofta. När det händer förstår var och en att det kan bli problem att komma fram i tid.
Men om inget händer. Om allt fungerar, då borde passagerarna kunna räkna med att komma fram ungefär enligt tidtabellen. Kan man inte det så är det fullständigt bortkastat att göra upp tidtabeller. Vem görs de i så fall för?

I det aktuella fallet går det en buss till Långnäs för att ta med passagerare från Ejdern, som kommer från Snäckö. Om det inte kom in en färja just då så skulle det inte heller gå en buss. Om färjan enligt tidtabell skulle komma in 30 minuter senare så skulle bussen till Mariehamn inte avgå som i dag. Eller hur? Utan efter färjans tidtabellsenliga ankomst.
Att det finns passagerare som stiger på och av längs vägen är bra. Bussarna behöver alla passagerare de kan få så att subventionerna kan hållas nere. Om bussen inte kommer någorlunda i tid så tröttnar den här gruppen passagerare och tar bilen istället. Kanske.
Men om tidtabellen läggs om, så att bussen går tidtabellsenligt, men litet senare än i dag, då kanske passagerarna finns kvar.
Så om det är som befälhavaren säger att färjan ofta är sen på just den här turen, då kanske man skulle se över tidtabellen. Antingen så att färjan startar litet tidigare från Snäckö eller så att bussen till Mariehamn går litet senare från Långnäs.
Det kan inte vara omöjligt att ordna.

Det man som icke insatt i förhållanden inte vet är hur många färjpassagerare som brukar anlita bussen. De flesta kör antagligen redan nu med egen bil för att det är bekvämare. Och för att man tydligen inte kan lita på att bussen finns där.
I det här fallet visste man inte om besättningen visste att det fanns passagerare ombord som skulle med bussen. Eller om det hölls kontakt mellan färjan och bussen.
Varför visste man inte? Varför finns det inte rutiner?. Det borde vara den enklaste sak i världen att uppmana dem som går ombord att kontakta besättningen om de skall med bussen.
I det här fallet skulle färjan lägga till klockan 10.15 och bussen avgå 10.20. Fem minuters marginal. Den som har pigga ben klarar det säkert bra. För andra kan det bli litet stressigt. Varför inte från början göra en mindre stram tidtabell. Flytta avfärden för bussen till 10.30.

Är det sådana här små futtiga detaljer vi skall skriva om?
Ja.
Åland är ett skärgårdssamhälle. För att skärgården skall fungera så måste kommunikationerna fungera. Det räcker inte att säga ”tyvärr, du kom för sent” och så får man ta taxi på egen bekostnad. Men så är det enligt de direktiv som gäller i dag.
Om man som passagerare har fått besked från tre olika håll att färjan kombinerar med buss, så kan man ifrågasätta om det är passageraren som skall stå för taxiresan. Det skadar åtminstone inte att få frågan prövad.

Harriet Tuominen

harriet.tuominen@nyan.ax