DELA
Foto: Manuel Mazzanti/Wikimedia commons

Britney Spears höjer rösten för fler än sig själv

Historien om Britney Spears är så mycket mer än enskild stjärnas framgång och fall från gunst. Det handlar om makt, media och kändisskap samt framför allt om hur vi ser på kvinnor som bryter ihop.

”Det är generande och demoraliserande det som jag gått igenom. Och det är den främsta orsaken till att jag inte talat om det öppet.”

Det sade den amerikanska popstjärnan Britney Spears förra veckan i det omskrivna vittnesmålet till rätten angående hennes mångåriga förmynderskap.

Den skandalomsusade ”Prinsessan av pop”, som hade sin storhetsperiod under början av 2000-talet, har varit rejält i ropet den senaste tiden. I år släpptes en New York Times-dokumentär om hennes liv och stjärnan har sedan förra året stridit för att återfå kontrollen över sitt liv och sina tillgångar. Samtidigt har en mobilisering av både fans och offentliga personer gjorts under parollen ”Fria Britney”.

I tretton år har Spears nämligen varit placerad under förmyndarskap under sin far. Hon har nekats att gifta sig, skaffa barn, att träffa vissa vänner och till och med att få åka i sin pojkväns bil. Hon har tvångsmedicinerats och varit tvungen att ha rutinmässiga läkar- och psykologkontroller. Detta samtidigt som hon förväntats släppa album, turnera och ha en egen Las Vegas-show. Pengarna för detta arbete har dock inte gynnat Spears. Hon beskriver en tillvaro som liknar ett fångenskap där hon inte bara förlorat rätten över sin egendom och sitt arbete, utan också sin kropp och sin värdighet.

Att detta pågått i över ett årtionde för en av världens mest kända personer är en ögonöppnare. Inte bara när det kommer till förmynderiets potentiella faror, utan även för hur vi ser på kändisar, främst kvinnor, som fallit från den piedestal vi själva satt dem på.

”Nu berättar jag sanningen, okej? Jag är inte lycklig. Jag kan inte sova. Jag är så arg att jag känner mig galen.”

Galen. Det är ett ord som ofta myntats i samband med rapportering av det tidigare stjärnskottet. Efter att hon 2008 blev inlagd på psykiatrin sattes hon under förmynderskap. Prinsessan blev då i skvallerpressen en galen häxa.

Men helt ärligt. Vem skulle inte bryta ihop efter att ha levt Spears liv?

Barnstjärnan hade 2008 redan levt största delen av sitt liv i rampljuset. Hon slog igenom som en oskuldsfull helylleflicka i mini-kändis fabriken ”The Mickey Mouse club”. Några år senare marknadsfördes ”Britney-produkten” som en sex-symbol. Hennes privatliv, sexliv och relationer dissekerades i media. Hon gick från barn till tonåring till vuxen framför kameran á la The Truman Show. En dag fick hon nog.

Spears är inte ensam barnstjärna att krevera i strålkastarljuset. Macaulay Culkin, Drew Barrymore och på senare tid, Demi Lovato, har alla vittnat om pressen och den psykiska stressen av att vara känd.

Även om den pressen knappast är lätt varken för killar eller tjejer (eller icke-binär som Lovato nu identifierar sig som) så belyser fallet Britney hur otroligt problematiskt det är att som ung kvinna navigera idol-vattnen.

”(Jag) har försökt vara så snäll och söt. Så perfekt”, berättar Spears i det vittnesmål som florerat i nyhetsflödet både i USA och globalt den senaste veckan.

Britney Spears och några av hennes jämnåriga kvinnliga kändissensationer; Lindsey Lohan och Paris Hilton, visar på hur toxiskt speciellt början av 2000-talet var för unga tjejer. Skvallerblaskorna förföljde kvinnorna och väntade på att de skulle ta ett snedsteg. En generation av idag unga vuxna växte upp med denna besatthet av att döma dessa kvinnor.

Men där Hilton och Lohan bägge kunnat komma tillbaka från festskandaler och alkoholmissbruk (dock med skadad PR), så har Spears sammanbrott haft en mer stigmatiserande konsekvens. I 13 år har hon avfärdats. På grund av att hon ansetts ”galen”.

Dock är hon är långt ifrån den första kvinnan genom tiderna att stämplas som ”galen”. Det har länge varit ett sätt att avfärda kvinnor som otillförlitliga och överreagerande.

Det är viktigt att ta tecken på psykisk ohälsa på allvar. Men lika allvarligt är det att beröva en kvinna hennes frihet i 13 år för att hon gör revolt mot de paradoxala och ouppnåeliga kraven som ställts på henne.

Genom att Britney nu gör sin röst hörd frigör hon samtidigt mängder av kvinnor till att känna rättmätig ilska över ohållbara situationer och ideal.

”Jag vill ha förändring och jag förtjänar förändring”, konstaterade hon i sitt eldfängda försvarstal.

För hennes skull, och för alla kvinnor som någonsin fått nog, får vi hoppas att hon får det.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp