DELA

Börja med fotgängarnas och cyklisternas behov

I den motion som Obundna Bert Häggblom och Stig Grönlund lämnat in till infrastrukturnämnden i Mariehamn radas en lista med olägenheter upp som orsak till att man borde bygga om en del av Engelska parken till parkeringsplatser.
Det är mycket trafik, det är trångt, det är trafikfarligt, det är mycket aktivitet i området med seglarjuniorer, gästhamnsbesökare och restauranggäster. ÅSS-restauratören förlorar kunder för att det saknas parkeringsplatser.
Och, som av en händelse, föreslås att dessa av biltrafiken orsakade problem ska lösas med mer bilar och bättre möjligheter för bilar att ta sig fram, parkera och svänga.

Utan tvivel har Stig Grönlund och Bert Häggblom de allra bästa intentioner. De ser ett praktiskt problem med seglande barn som ska hämtas och lämnas på en smal väg, med restaurangleveranser som blockerar vägar och annat besvär, de ser sig runt och ser… ja, vad ser de?
Oanvänd mark?

Mariehamn är en liten stad. En pytteliten stad. Inom denna stad är det allra mesta tillgängligt till fots eller på cykel på minuter. Att gå runt hela Mariehamn tar inte längre än en rejäl söndagspromenad, och i centrum av Mariehamn kan man nästan spotta från ena ändan av ”city” till den andra.
Kring Sjöpromenaden och ÅSS finns parkeringsplatser ovanför Engelska parken och i övre delen av Esplanaden. De kanske inte är så väldigt många, men det är ytterligt, ytterligt sällan man inte kan hitta en plats. Promenadavståndet till ÅSS är, i värsta fall, några hundra meter.

Om man, vilket många mariehamnare och turister gör, har för vana att promenera längs vattnet, är verkligen biltrafiken en olägenhet och ibland en trafikfara. Men är den bästa lösningen att leda in mer trafik längs stranden för att det ska vara bekvämare att ta sig till ÅSS? Kan vi inte vända på steken och leda bort så mycket trafik som möjligt från detta promenadstråk dit få har ärende för något annat än att titta på vattnet?
Är det verkligen värt att börja nagga på en av den äldsta parkerna i staden, att gräva bort en bit av den för att folk ska slippa gå lite längre?

Och, om man med hänvisning till restauratörens affärer ska börja med dessa åtgärder, är det verkligen Mariehamns stad som ska stå för de kostnaderna?
Nej, stopp och belägg.
Enkelrikta Sjöpromenaden. Eller stäng av den helt och hållet för allt utom nyttotrafik, och ordna med en avhämtnings- och avsläppningspunkt ovanför parken. Med mindre trafik i området behöver föräldrar inte oroa sig för barn som går över gatan.

Mariehamn är den perfekta staden för mindre biltrafik och mer gång- och cykeltrafik. Ändå envisas man med att tänka på bilarna först, och sedan på alla andra färdmedel. Det är miljömässigt dumt. Det gör Mariehamn än mer till en plats som är lätt att köra igenom på väg till andra ställen.
Gör staden i stället till en plats där man lämnar bilen och rör sig långsamt, där man flanerar, äter och shoppar utan att vara tvungen att släpa ett plåtmonster på ryggen hela tiden.

Om vi någonsin ska komma till en utveckling där biltrafiken minskar, måste vi sluta att i all planering tänka på bilisterna först.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax