DELA

Betala för att få betala – så har vi det i dag

Vad är en bank?
Det är någon som lånar in pengar för att kunna låna ut mot en högre ränta så det hela går med vinst.
Och efter hand som kunderna förväntas göra det mesta av jobbet själva tar man betalt för resten och litet till.
Känns tongångarna igen?
Nordea meddelade för ett par år sedan att banken var beredd att införa en avgift för att ta ut kontanter. Varför? För att det blir dyrt för samhället (banken?) att hantera kontanter. Numera har bankerna uttagsavgifter av olika slag.
Och när man väl har fått folk att sluta med kontanter så börjar man ta betalt för att folk betalar med kort. Visst är det litet så det känns.
För länge sen, när korten var mindre allmänna än i dag, fanns det en liten klumpig apparat där kortet drogs när man betalade. Så kom det elektroniska apparater och plötsligt blev det väldigt dyrt att betala med kort hos dem som inte var uppdaterade. Att räkna så kallade slipar tog för mycket av bankernas dyrbara tid. Alltså tvingades köpmännen mer eller mindre att installera moderna grejer, som skulle vara gratis. Gratis att använda. Hur länge höll det?

Det blev livlig debatt på nätet om artikeln i fredags att köpmännen på Åland inte tar betalt för att kunden betalar med kort. Det vill säga man tar betalt, men inte så att kunden vet vad det kostar.
Vad det handlar om är en ny lag om betaltjänst, som i sin tur baserar sig på ett EU-direktiv. Bland annat sägs det nu att köpmän har rätt att debitera kunden för de faktiska kostnader som uppstår gentemot dem när kunden betalar med kort. Detta gäller från den 1 maj i år.
Vad gällde före det? Fick köpmännen inte ta ut avgiften av kunderna? Eftersom alla tydligen har gjort det ändå genom att arbeta in den i priserna så kan det inte gärna vara på det viset. Och då undrar man vad den nya bestämmelsen är till för nytta.

Våra åländska köpmän vill inte lägga på avgiften, för det skulle skapa irritation. Men mot vem? Det kunde vara riktigt hälsosamt att få veta vad det kostar att få betala. Enligt artikeln handlar det om ungefär 0,3 procent med bankkort och 1 procent med kreditkort.
Om jag handlar för 20 euro så vill banken ha 6 cent för bankkort och 20 cent för kreditkort.
Och vad vill banken ha om jag betalar kontant? Det vill säga, vad kostar det köpmannen att gå till banken med en kontantkassa? För det är inte gratis det heller.
Och betyder det att jag, som betalar med bankkort står för en del av kredikortsbetalarnas avgift? Så måste det bli eftersom priset på varorna är samma för alla.

Att betala för att få betala låter bakvänt. Men ur banksynvinkel är det banken som flyttar över pengar från mitt konto till köpmannens och vill ha ersättning för det. Att banken har fått förtroendet att ta hand om mina pengar och kan räkna med att samma summa kommer in varje månad räcker tydligen inte.
En vacker dag kan det bli aktuellt att fråga vad banken ger mig för att den får mina pengar. Någon ränta att tala om blir det inte.
Köpmännen vill inte lägga på avgifter av rädsla för att irritera kunderna. Men månntro inte rätt många skulle uppskatta att få veta vad de betalar för bankens service hellre än att betala ett aning förhöjt pris på alla varor.
Men om avgiften läggs på i kassan, kan vi då räkna med att prisnivån på varorna dras ner i motsvarande grad?

Harriet Tuominen

harriet.tuominen@nyan.ax