DELA

Bättre kontrollera än lita blint

Man skall inte tro alla människor om illa. Men ändå.
Hur är det möjligt att personer, som inte borde finnas där, kan arbeta inom vården utan att någon märker att något är fel?
I dag, när det finns register över precis allt, så borde det också vara rutin att anlita dem.
Just nu rullas en helt makaber historia upp i rätten i Helsingfors. En primärsköterska sitter åtalad för fem mord, sex mordförsök och två fall av grov misshandel. I samtliga fall har sköterskan, enligt åklagaren, gett överdoser av mediciner till sängliggande patienter för att ta livet av dem.
Det finns sjuka personer som kan göra de mest vansinniga saker, ja. Det går inte att skydda sig eller allmänheten mot allt ont som människor kan hitta på. Men helt utan möjligheter står samhället inte.
Det första misstänka mordet inträffade 2004. En 81-årig kvinna dog av en stor överdos lugnande och hjärtmedicin. Det sista inträffade i februari i fjol, alltså för mindre än ett år sedan.

Under den här tiden har primärsköterskan två gånger dömts till villkorligt fängelse och en gång till böter för brott, som borde ha sänt ut varningssignaler.
År 2006 dömdes hon till 50 dagar villkorligt fängelse för stöld av narkotikaklassade läkemedel samt en patients plånbok. Stölderna skedde på Mejlans sjukhus i Helsingfors – det största.
2008 dömdes hon till böter för att ha anlagt en brand i en hiss på samma sjukhus och i fjol dömdes hon till fem månaders villkorligt fängelse för stöld av smycken från en patient.
Fram till dess kunde hon fortsätta jobba med gamla och sjuka. Domarna till trots fick de övervakande myndigheterna inget veta, det fanns ingen rapporteringsplikt. Nu finns det.

Samtidigt som den här rättegången drar igång har det rapporterats om 23-åringen, som kunde arbeta som läkare på en hälsocentral i Högfors och efter det i Karis utan en enda dags medicinsk utbildning.
Han hann jobba åtta eller nio månader i Högfors innan det började osa bränt. Efter det jobbade han två månader i Karis innan karriären definitivt tog slut. Inemot ett år som praktiserande läkare utan utbildning.
Vi lekmän har trott att det krävs vissa kunskaper för att inför kolleger kunna uppträda som läkare på ett trovärdigt sätt. Man blir litet rädd.

I bluffläkarens kölvatten har det nu uppdagats andra fall, där medicinekandidater med för kort utbildning har fått tjänstgöra som läkare. Måste man inte visa upp papper på sin kompetens när man söker jobb som läkare?
Bluffläkaren hade förfalskat sina papper, så där hade det krävts att någon hade slagit en signal till den högskola han påstod sig studera vid. Men man kanske inte ger sig tid. I de två andra fallen – det kanske finns fler – hade det räckt att titta på pappren. Där måste det ha framgått hur långt respektive kandidat hade hunnit i studierna.

I dagens genomdatoriserade Finland måste det finnas register på precis allt, något annat är inte tänkbart. Om det finns lagstadgade, eller näst intill, krav från samhällets sida på en viss utbildning för ett yrke så måste det också finnas en kontrollfunktion.
Det är dags att börja utnyttja den, alla är inte så hederliga som vi gärna vill tro.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax