DELA
Foto: Stefan Öhberg

Bättre att göra lite rätt än att göra ingenting alls

Jul- och nyårshelgerna, med ett större antal hemvändande ålänningar, är en kritisk tid för den fortsatta coronabekämpningen.
Vi kan begränsa en eventuell smittspridning redan innan vi ser ett ökat antal fall.
Vi kan välja att bära munskydd redan nu.

Ha en tråkig vecka före du kommer till Åland, uppmanade landskapsregeringen de som kommer att resa hem. Åland har varit relativt förskonat vad gäller spridning av covid-19, men just kring jul och nyår är det många som återvänder till Åland för att fira med nära och kära. Det kan innebära en ökad risk för smitta också på Åland.

Därför är det dags att lyfta frågan om munskydd.

På Åland är munskydden ovanliga inslag i stadsbilden. Att merparten på Åland har valt att inte använda dem är inte så konstigt eftersom coronafallen har varit relativt få och spridningen nästan icke-existerande.

Men också det faktum att så få här bär munskydd spelar troligtvis in. Vi människor har ett starkt flockbeteende. Om normen är att inte bära ansiktsskydd så kommer färre människor att göra det. Om normen är det motsatta får det också, förstås, motsatt effekt.

Den svenska Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte bred användning av munskydd eftersom den fastslår att det vetenskapliga underlaget är svagt gällande skyddens effektivitet. Det kan dock finnas ett värde i dem trots det osäkra kunskapsläget, menar Folkhälsomyndigheten.

Också Institutet för hälsa och välfärd, THL, noterar bristen på vetenskapligt underlag för hur effektiva munskydden är. Men den statliga rekommendationen är ändå att använda dem i en rad offentliga inomhusutrymmen om ett område befinner sig i accelerationsfasen eller i spridningsstadiet. Risken med munskydden är däremot att de kan invagga människor i en falsk trygghet.

Användandet av munskydd ersätter förstås inga andra säkerhetsåtgärder som att sköta sin handhygien, hålla avstånd och framför allt hålla sig hemma om man är sjuk. Paradoxalt nog kan också avsaknad av munskyddsprydda människor i stadsbilden invagga människor i en falsk trygghet eftersom det kan ge intrycket att smittspridningen inte är lika aktuell här.

Det finns en del obesvarade frågor gällande munskydden som knappast bidrar till en ökad användning av dem. Hur effektivt skyddar de, vilka masker skyddar bäst och hur hanterar man munskyddet på ett korrekt sätt?

Det är viktiga frågor, men inte så viktiga att de ger en anledning att helt avstå från användandet av munskydden. För även om det skulle visa sig att de är effektiva bara till en viss grad så är det ändå bättre än att inte bära något skydd alls. Och att i alla scenarier inte hantera ansiktsskyddet på helt rätt sätt borde inte heller diskvalificera användandet i stort. Det är, med andra ord, bättre att göra lite rätt än att göra ingenting alls.

I ett flertal andra regioner i Finland har munskyddet blivit norm. Men först när smittan redan har kulminerat. Låt oss vara smartare än så, låt oss vara proaktiva.

Tiden kring jul och nyår kan mycket väl bli avgörande för hur covid 19-läget utvecklas på Åland. Människor reser hit, de kommer att träffa fler och träffas mer under jul och nyår. Om vi kan klara oss igenom den här tiden och ta ansvar också för varandras välbefinnande kan vi gå en ljus vår till mötes.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp