DELA

Bäst att invänta budgeten innan domen faller

Regeringen backar om sjukkostnadsavdraget, men än vet vi inte hur det blir med andra åtgärder som drabbar de mest utsatta.
Därför är det bäst att invänta budgeten innan vi fäller domen över beslutet.
Regeringen gjorde en Reinfeldt i förrgår när man släppte ett par nyheter i den kommande budgeten i förtid. Den klart största var att sjukkostnadsavdraget, som var dödsdömt i omställningsbudgeten i våras, blir kvar – om än i modifierad form. För de som tjänar mindre än 15.000 euro i månaden blir det kvar till fullo, för alla andra till hälften.
Regeringen – eller snarare Socialdemokraterna – hoppas därmed lindra kritiken man fick i våras då man deklarerade att avdraget skulle försvinna från kommande årsskifte. Gott så, måhända. I spartider är det viktigt att se till de svagaste, de som ofta blir utan röst i den hetsiga politiska debatten.

Många frågetecken kring just den gruppen kvarstår. ÅHS-styrelsen har till exempel föreslagit regeringen att man borde både höja högkostnadsskyddet och höja patientavgifterna för att balansera ÅHS budget. Två åtgärder som direkt drabbar de som oftast tvingas söka sjukvård. Om man i stället för att behålla avdraget sänker högkostnadsskyddet ger det rabatter till just de svagaste som regeringen vill skydda med att behålla sjukavdraget.
Hur det blir med det ÅHS-förslaget till syvende och sidst återstår att se när budgeten presenteras i början av nästa månad. Fortfarande har regeringen att visa hur man hittar pengar för att kompensera både avdraget och de sjunkande intäkterna som landskapet har.

Man kan gissa att det varit hårda förhandlingar i landskapsborgen innan man enats om budgeten. För Socialdemokraternas del är ett bibehållet, om än ändrat, sjukvårdsavdrag viktigt för att inte ånyo hamna i svikardebatt. Att både lansera stora nedskärningar inom ersättningarna för sjuk- och hälsovård och samtidigt inte ha pengar till tandvårdsreformen hade blivit för mycket för partiet.
Å andra sidan väcker det två frågor: Dels vad de andra partierna i stället fått igenom för krav, dels hur välplanerat det var att i så kraftiga ordalag slå fast ett antal principer i vårens omställningsbudget.
I det förra fallet får vi facit med budgeten, i den andra gäller det för regeringen att inte tvingas backa på fler områden. Ett par tillbaka dragna reformer (hittills sjukavdraget och att tvärgående linjen blir kvar) köper nog de flesta i bistra ekonomiska tider. Men om regeringen tvingas göra helt om fler gånger naggas förtroendet i kanten och nästa valrörelse blir tuff.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax