DELA

Avstår du från att brandförsäkra huset?

Om du bor i eget hus, vilket många av oss gör, låter du då bli att ta brandförsäkring med argumentet att det ändå inte kommer att brinna?
Sannolikheten för eldsvåda är liten, så för många handlar det om bortkastade pengar. Men trots det är det få som tar risken.
När Nya Åland nyligen pejlade inställningen till influensavaccinering sade 6 av 10 tillfrågade att de inte tänkte låta vaccinera sig. Alltså mer än hälften.
Å andra sidan har runt 80 procent av föräldrarna till skolbarnen sagt ja till vaccinering för barnen.
Vi vet med andra ord inte riktigt hur vi vill ha det. Det verkar konstigt att vaccinera sig mot något som kanske aldrig blir av. Vi såg ju uppståndelsen inför den fruktade fågelinfluensan, som aldrig slog till. Åtminstone inte hittills och bra är det.
Är det nu samma hysteri på gång och skall vi verkligen låta oss dras med?

Men brandförsäkrat har vi.
En jämförelse mellan en brandförsäkring och en vaccination kanske inte håller fullt ut. En brandförsäkring går inte ut på att sätta bara litet eld på huset för att förhindra storbrand. Men i bägge fallen handlar det om försäkring.
De tveksamma kan delas in i olika grupper, men två huvudgrupper kan urskiljas. Den ena är de som inte tycker det är så farligt med litet influensa, om de mot förmodan skulle bli smittade. Den andra är de som misstror vaccinet, som måste veta ner till sista miljontedels millilitern vad som ingår av eventuella farliga ämnen.
Den här gången har de skeptiska fastnat för att vaccinet innehåller kvicksilver. Som alla andra vacciner. Kvicksilver i så liten mängd att vi varje vecka får i oss mer via maten. Men mat är vi så vana vid, vi äter varje dag, så det blir inte skrämmande trots att halten kvicksilver är över 50 gånger större på ett år än i en dos vaccin. 100 gånger större på två år.

De flesta i den grupp som är rädd för kvicksilverförgiftning bör rimligen gå att övertyga om att vaccinet inte är farligt. Att risken att bli allvarligt sjuk av influensan är större än av vaccinet.
Men hur gör man med dem som helt enkelt räknar med att de inte blir sjuka, eller åtminstone inte sjukare än vanligt vid en influensa?
I dagarna kom rapport om att 160 elever och lärare i en skola i Sverige hade insjuknat. 160 personer i en skola med knappt 500 elever är mycket. Men ingen har varit livsfarligt sjuk och skolan har inte heller stängts.
Så hur farligt är nu detta?

Det finns riskgrupper. I många år nu har dessa riskgrupper vaccinerats mot influensa utan att det har ifrågasatts. Så blir det helt säkert i år också. Personer med olika sjukdomar, med nedsatt immunförsvar med mera vaccineras.
Men till skillnad från tidigare år så verkar den här influensan gå på unga, friska personer. De som normalt brukar klara sig. Det verkar som om de äldre har fått viss immunitet av de gamla ”stora” influensorna asiaten och hongkongen.
Om en tredjedel av den unga, friska delen av befolkningen slås ut för en vecka, någon kanske för en och en halv vecka, hur ser det då ut i samhället? Vem tar hand om de dagisbarn, som är friska? Vem plockar fram mat på diskarna i butikerna? Vem röjer snö och sandar när den första halkan slår till?
Det är så många som behövs för så mycket för att det här samhället skall fungera. Skall vi faktiskt ta risken att låta allt stoppa upp bara för att vi inte tror att just vi, just vår familj, blir sjuk. För vi brukar ju aldrig bli det.

Man behöver inta vara hysterisk för att låta vaccinera sig. Det handlar bara om att vara litet förutseende.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax