DELA
Foto: Jonas Edsvik

Att vänta i fem dagar är en liten uppoffring

De senaste dagarna har Ålands hälso- och sjukvård fått så många samtal att systemet inte har fungerat. Det är bra att ålänningarna är engagerade, men nu är det läge att våga lita på den information man får från myndighetshåll utan att ringa för att få den bekräftad.

De nya inresereglerna började gälla på måndagen. På tisdagen ringde ÅHS upp media för att be om hjälp med att avvärja telefonkaoset som uppstått och eskalerat. Det faktum att inresande nu ska visa intyg på att de är vaccinerade för att slippa testa sig, ledde till att en armé av intygssugna människor täppte till ÅHS:s telefonväxel.

Kapaciteten för återuppringning tog slut vid lunchtid under tisdagen. Att de som vill ha intyg på att de är friska nu kan ha ställt till det för människor som vill ha hjälp för att de är sjuka nu är mycket beklagligt och får inte hända igen.

Växeln blir nedringd med förfrågningar om intyg för resor flera månader i framtiden och bara för säkerhets skull. Det säger Monica Bäckman, avdelningsskötare på primärvårdskliniken, i gårdagens Nyan.

Att telefonerna går heta på den instans som sköter om hälso- och sjukvården under en pandemi är inget konstigt, men nu behövs en snabb lösning för att svalka telefonerna och ge plats åt de sjuka. Vilken tur att det redan finns en lösning.

 

Den nationella Kanta-tjänsten är en lyx som bör uppskattas. En webbtjänst vinner såklart inte mot att prata med en annan människa, men den är lika bra på att leverera vaccinationsintyg som vårdpersonalen.

Att hänvisa varenda ålänning till Kanta-tjänsten, som är ny för Åland och kanske kan verka komplicerad för en del, fungerar inte. Möjligheten att ringa och prata med personal ska tryggas, men då finns det ingen plats för egoism.

Varenda ålänning som har möjlighet att vänta fem dagar och kan ge Kanta en chans ska göra det. På det sättet kommer vi bort från den olyckliga situation vi nu har hamnat i, där man uppmanas att tänka efter innan man ringer vården. För det är ju ett av de ställen man absolut inte ska behöva tveka på orsaken till varför man ringer.

 

Det finns tre sorters intygssugna resenärer. De som ska resa snart, de som ska resa senare och de som gillar tanken på att ha möjlighet att resa. Om de två sistnämnda grupperna skulle finna tålamodet för att vänta högst fem dagar på sitt intyg från Kanta-tjänsten, så skulle ÅHS:s växel klara biffen.

Tumregeln kunde alltså vara att de som ska resa snart ska ringa efter intyg snarast, de som ska resa senare kan fixa intyget senare och de som gillar tanken på att resa kan gilla tanken på ett omedelbart intyg.

 

ÅHS som har gjort ett fantastiskt arbete under hela pandemin har dock varit i liknande situationer förr. Förra gången var när det den 27 januari blev möjligt att boka vaccinationstid. Då skrev Nyan att det som mest köade 2 290 personer i systemet, innan ÅHS:s telefonsystem överbelastades.

Det finns alltså i färskt minne hur vården påverkas av överdrivet många telefonsamtal. Man kan inte trolla fram resurser, och vi kan inte heller kräva vad som helst av den hårt arbetande vårdpersonalen. Men det kan inte ha kommit som en överraskning att måndagen den 12 juli med de nya inresereglerna skulle bli kaotisk?

Hade man haft tid att förbereda sig?

 

Är det ÅHS som borde vara bättre förberedd på kaos varje gång det sker en ändring i coronaomständigheterna? Eller borde allmänheten begripa att också en osynlig kö täpper till sjukvården?

Rätt svar är båda.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp