DELA
Foto: Johan Orre

Är Sverige på väg mot nyval?

Det politiska läget är fortsättningsvis osäkert i Sverige.

Nu närmar sig nyvalet med stormsteg.
Moderatledaren Ulf Kristerssons regeringslösning med M och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna fick nej i onsdagens statsministeromröstning. Beskedet innebar troligtvis slutet för högersammanslutningen Alliansen, men någon klarhet i hur vårt västra grannland ska regeras finns inte än.

Och nu börjar alternativen ta slut. Nästa kandidat att försöka sondera ett regeringsunderlag är Centerns Annie Lööf som i och för sig gjorde ett bra val men vars parti bara har drygt åtta procent av väljarstödet bakom sig. De stora partierna släpper inte regeringsmakten till Centern, även om sonderingsuppdraget kan ta sig andra uttryck än själva statsministerposten.

Blockpolitiken fungerar bra med två block, inte med tre. Om inget block har majoritet och inget parti är villigt att rucka på sina nuvarande positioner så kommer det låsta läget att fortsätta, hela vägen fram till ett eventuellt nyval.

Hittills är det nämligen alltid något parti som säger nej. Nej till Alliansen, nej till en rödgrön regering, nej till Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna, nej till Alliansen med stöd av Miljöpartiet, nej till en rödgrön regering med stöd av Centern och Liberalerna, nej till en bred koalitionsregering och nej till moderater och sossar tillsammans.

I regeringspusslet finns nu bara två möjliga vägar kvar. Att Centern och Liberalerna sviker sina vallöften eller att det blir ett nyval.

Det är bra att vara principfast i politiken. Men att ge löften om kommande regeringsbildning så tydligt i valrörelsen har lett till att partierna har fastnat, och vägen därifrån kommer att bli problematisk för åtminstone något av partierna.

För antingen måste C och L svika löftet att vägra ta stöd av Sverigedemokraterna i en regering eller så måster partierna svika löftet om att få bort Socialdemokraterna från makten. Lööf har åtminstone gjort tydligt att det första alternativet inte är aktuellt, annars hade hennes parti röstat ja till Kristersson i onsdags.

Och problemet är att ett nyval inte heller erbjuder några självklara lösningar på det låsta läget, eftersom stödet troligtvis inte har förändrats i särskilt stor utsträckning sedan höstens val.

Kanske det bara är en tidsfråga, kanske vågmästarna Centern och Liberalerna bara väntar ut alla andra tänkbara alternativ innan de går med på en S-regering.

Annars närmar sig nyvalet med stormsteg.