DELA
Foto: Wikipedia

Är kalsong-gate början på slutet för Putin?

Aleksej Navalnyj fortsätter förnedra makten i Ryssland. Nu har konflikten dessutom blivit en brännande fråga för EU:s toppskikt.Blir Navalnyj början på slutet för Vladimir Putin?

Konflikten mellan Aleksej Navalnyj och Vladimir Putin är nu också högaktuell i EU. I veckan åkte EU:s utrikeschef Josep Borrell till Ryssland för att diskutera hur landet behandlar sin främsta oppositionspolitiker. Borrell reste hem med svansen mellan benen. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallade EU för en opålitlig partner och ifrågasatte bevisen för att Navalnyj förgiftades med det ryska nervgiftet novitjok. Uttalandena, och Borrells oförmåga att bemöta dem, väckte stor uppståndelse i EU.

Den ryska styrkedemonstrationen mot EU är effektivt för populariteten på hemmaplan. Men är det också ett tecken på en viss desperation från Kreml?

 

2024 är det presidentval i Ryssland. Putin har genom en omstridd grundlagsändring skaffat sig möjlighet att fortsätta som president till 2036, men opinionsmätningarna visar att stödet för den ryska despoten inte är vad de än gång var. Det finns ett inrikespolitiskt missnöje, kopplat till de generella levnadsvillkoren i Ryssland. Enligt Lubna El-Shanti, Östersjöområdeskorrespondent för Sveriges Radio, är Navalnyj på väg att bli någonting ovanligt: ett alternativ till Putin, också i folkets ögon.

 

Mordförsöket på Navalnyj i somras genomfördes en månad efter att han meddelade att han tänkte ställa upp i presidentvalet. Det misslyckade mordförsöket och efterspelet har varit ett fiasko. Navalnyj lyckades förlöjliga makten i samband med att han fick ryska agenter att avslöja sin inblandning.

Oppositionsledaren ringde själv upp agenterna och utgav sig för att vara högt uppsatt inom Kreml varpå agenterna redogjorde för mordförsöket. Han fick dem också att berätta hur de gick till väga: de preparerade Navalnyj kalsonger med novitjok.

Han fortsatte orsaka problem bara genom att återvända till Ryssland. En oppositionell i exil går att glömma, en som ställer sig framför den ryska statsapparaten kommer att behålla världens strålkastare riktade mot sig.

Under skenrättegången mot honom förra veckan fortsatte Navalnyj sitt lingvistiska korståg när han i rättssalen sade att Putin kommer att gå till historien som ”kalsongförgiftaren”, ett epitet som har fått stort genomslag i internationell media och som sannerligen bidrar till att utmana bilden av Putin som den tuffa macholedaren. Och det kan vara mer skadligt än alla sanktioner i världen.

 

Frågan är om den pågående demaskeringen av Putin får så långtgående konsekvenser att det folkliga missnöjet till slut leder till att han tvingas lämna ifrån sig makten.

Aleksej Navalnyj blir nog aldrig president, men han kan mycket väl vara början på slutet för Vladimir Putins styre.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp