DELA
Foto: Stefan Öhberg

Är exitstrategin tillräckligt snabb för sommar-Åland?

Förra veckan fick vi en glimt av det målsnöre som förhoppningsvis blir slutet på vårt coronamaraton. Den nationella exitstrategin ger hopp om en normal tillvaro, frågan är bara som den kommer tillräckligt snabbt för att ge sommar-Åland en välbehövlig ekonomisk skjuts.

För en vecka sedan presenterade regeringen Marin sin exitstrategi – den tidsplan som, om coronaläget fortsätter utvecklas i rätt riktning, upphäver de restriktioner som vi har levt med i drygt ett år nu. Målsättningen är fastställd: i juli eller augusti ska restriktionerna vara ett minne blott. Inom ramen för den nationella strategin börjar uppluckringarna redan i april, men ser ut att ta ordentlig fart i sommar. Även om Åland till viss del kan besluta över restriktioner på eget mandat så behövs besökare för att få igång hjulen igen. För det krävs att människor får och vill börja resa igen, därför är vi helt beroende av utvecklingen både österut och västerut.

Det ekonomiska tappet under coronapandemin är väldokumenterat. Likaså turismens inverkan på den åländska ekonomin.

 

Den åländska evenemangssommaren, en viktig pusselbit i vår besöksnäring, är två månader bort. För evenemangsarrangörerna gav exitstrategin tyvärr inga betryggande besked.

Det krävs mycket jobb för att arrangera evenemang. Det ska fixas med volontärer och personal, mat och logi, artister och lokaler och förstås också marknadsföring. Sådant görs inte i en handvändning. Det måste vara i det närmaste en hopplös situation att, som i år, inte kunna satsa fullt ut men heller inte få så pass klara besked att man direkt kan ställa in. I går kom beskedet att rockfestivalen utanför Åbo, Ruisrock, ställs in. Även Tomas Ledin meddelade att han skjuter upp sin turné till 2022.

Osäkerheten gäller förstås inte bara evenemangsbranschen. Alla som är beroende av besökare befinner sig i mer eller mindre samma läge.

 

För rederinäringen är sommaren också den absoluta höjdpunkten, men just den här sommaren kanske är viktigare än någonsin. I ett pressmeddelande skriver Rederierna i Finland att ett återställande av passagerartrafiken sommaren 2021 är nödvändigt för att rederierna ska återhämta sig. Enligt branschens egen spaning kommer närturismen vara kortet att satsa på i sommar eftersom många upplever det som tryggare att turista i sitt eget närområde och man har därför lagt fram en rad egna åtgärdsförslag som ska främja turismen redan nu i sommar.

 

Marginalerna var redan små, ännu mindre blev de när beskedet kom i onsdags att vaccinleveranserna av Johnson & Johnson avbryts på grund av misstänkta blodproppsfall. Vi är beroende av att exitstrategin håller till punkt och pricka – en andra coronasommar har vi knappast råd med.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp