DELA
Foto: Stefan Öhberg

Är detta sista droppen för Thörnroos?

Kanske blir det andra gången gillt för vicelantrådet Harry Jansson som återigen fallit i onåd hos lantrådet efter uppenbar nonchalans mot det egna ledet. Hur mycket myteri ska Veronica Thörnroos (C) egentligen tåla från sin nummer två?

Besvikelse. Så summerar lantrådet Veronica Thörnroos sina känslor för vice lantrådet och kansli-ministern Harry Jansson efter att han gått mot både henne och Självstyrelsepolitiska nämnden gällande ett jordförvärvstillstånd. Trots det entydiga beskedet från nämnden – att inte ändra på praxis – valde sedan Jansson att gå sin egen väg. Den vägen kan potentiellt leda ut ur borgen.

Det finns många ingredienser i den här soppan. Det konstaterar Thörnroos i en intervju i onsdagens Nya Åland. En av ingredienserna som ger bittrast smak för lantrådet är att kansliministern gått emot partiets egna värderingar.

”Det här med jordförvärvsrätt och näringsrätt och svenska språket, det har alltid varit ryggraden i den åländska Centerns politik”.

Den andra beska huvudingrediensen måste vara det faktum att Jansson direkt gått emot lantrådets order.

”Jag tyckte att jag hade klargjort ganska tydligt positionen från min sida”, säger hon till Nyan.

Det ser inte bra ut för varken partiet eller regeringen att Jansson pekar ut sina tjänstemän i både intervjuer och i mejl. Det torde vara en oskriven regel för ministrarna att hålla sin stab om ryggen och själva axla ansvaret för de beslut man tagit.

Men trots denna illasmakande soppa sitter kocken, kansliministern själv, fortfarande i det varma regeringsköket.

Idag eller på fredag väntas Thörnroos, efter samråd med övriga regeringspartier, ge besked om Janssons framtid som minister. I början av veckan lämnade Socialdemokraterna och Liberalerna in ett misstroendeyrkande där de anser att vice lantrådet ska befrias från sitt uppdrag.

”Vi ser mycket allvarligt på att (…) vicelantrådet genom sitt agerande sätter lagtingets lagstiftningsmakt ur spel och ringaktar både parlamentarismens principer och tjänstemännens sakkunskap.”

Det skriver delar ur oppositionen och konstaterar slutligen att man inte har ”förtroende för att vicelantrådet agerar med Ålands bästa för ögonen”

Det här är redan andra misstroendeyrkandet mot Harry Jansson på relativt kort tid, två månader. Förra gången var det på grund av hans vägran att svara på JO:s frågor gällande eventuellt jäv i vaccinprioriteringen. Själv konstaterar han, likt förra gången, att han kommer gå rakryggad ur regeringen om han får avsked.

”Jag känner igen de här övertonerna från JO-ärendet”, säger han om oppositionens yrkande. Själv verkar han alltså, återigen, tycka att kritiken mot honom är överdriven.

Thörnroos har minst sagt haft fullt sjå med både ministrar och företrädare för regeringspartierna under sin tid vid makten. Men frågan är om inte Jansson tänjt på både lantrådets och övriga regeringens tålamod till bristningsgränsen vid det här laget.

Harry Janssons öppna nonchalans av lantrådets ledarskap och partiets linje kan vara den sista droppen som får soppskålen att rinna över.