DELA

Är det här det sista klaver-Trumpet?

Vi har

alla väntat på den. Spiken i kistan för den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump. Han har glidit runt alla skär och grynnor och lyckats förklara bort alla kränkningar och oförskämdheter han gjort sig skyldig till. Sin något ljusskygga ekonomiska bakgrund har han pratat bort med hög röst med en retorik hos en femåring som skryter om sin egen förträfflighet.

Men nu

har till och med dubbelmoralens Amerika fått nog kan man hoppas. Orsaken är inte att han talat illa om invandrarkvinnor eller före detta skönhetsdrottningar från Latinamerika. Eller att han förtalat sin motkandidat Hillary Clinton. Nej, han har gett sig på den gifta kvinnan.

I en inspelning från 2005 (och här kan man undra varför det dröjt så här länge tills den här inspelningen offentliggjordes) skryter han om hur han genom sitt kändisskap kan utsätta kvinnor för sexuella trakasserier utan att de protesterar nämnvärt. För att han är en stjärna. Och han berättar om hur han, som nygift med sin Melania,försökt ha samlag med en annan gift kvinna.

Att Donald Trump nu vanhelgar äktenskapet verkar vara dödsstöten för hans presidentdrömmar. Till och med medlemmar i hans eget parti, republikanerna, tar avstånd från honom i den här frågan.

En misstanke

som osökt pockar på är om det är de egna leden, med Trumps välsignelse, som läcker ut inspelningen? Kanske Donald Trump insett att han kan gå nästan hur långt som helst och ändå bli president. Men vill han verkligen bli president? Det ansvar och de uppdrag som kommer med presidentämbetet är inte det man förknippar med entreprenören och storsnackaren Donald Trump.

Kanske han ville se hur långt han kunde driva sitt pajaseri och kanske han själv blev förvånad över gensvaret. Han har i princip lovat använda sina egna pengar till att ”göra Amerika stort igen”. Det kanske inte är så lockande i slutändan för mannen som skryter om sina pengar, men inte vill visa bevis på att de finns.

Den som

läckte inspelningen gjorde det i grevens tid. Världen drar en suck av lättnad och antagligen också större delen av USA:s befolkning, inräknat Donald Trump. Nu borde väl risken vara minimal att han slingrar sig ur den här knipan. Eller?

Nina Smeds

Nyhetsche

f