DELA
Foto: Stefan Öhberg

Är det dags att skrota moppebilen?

Snart kan mopedbilen få konkurrens av personbilar med en maxhastighet på 60 kilometer i timmen.
Riksregeringen låter 15-åringar köra personbilar med en begränsad hastighet på max 60 kilometer i timmen från och med november. Den främsta orsaken är att bilarna anses vara säkrare än de mopedbilar som i dag finns tillgängliga för de som fyllt 15.

Landskapsregeringen öppnar för att kunna göra samma förändring.

Mopedbilar är ett omdebatterat ämne.

De ger unga möjligheten att röra sig friare än de traditionella mopederna, oavsett väder. Flera blir mindre beroende av, den något smala, kollektivtrafiken som erbjuds på Åland eller skjuts av vuxna. Avstånden på Åland är korta, men för en 15-åring utanför de tätbebyggda områdena runt Mariehamn är det svårt att förflytta sig själv, i alla väder. Då kommer mopedbilen väl till hands.

Mopedbilarna har å andra sidan fått kritik för att vara plastiga låtsasbilar som erbjuder föraren en falsk trygghet eftersom de saknar de säkerhetsfunktioner som riktiga bilar har. Ett svenskt försäkringsbolag gick ifjol ut och varnade för mopedbilarna eftersom krocksäkerheten var så pass dålig. Europeiska krocksäkerhetsorganisationen Euro NCAP har genomförde ett jämförelsetest för moppebilar 2016. Mopedbilarna fick noll eller en stjärna i krocksäkerhetsbetyg. Enligt Teknikens värld anses personbilar i dag knappt godkända om de inte får fem stjärnor.

Det är förstås bra att landskapsregeringen vill minska risken för de unga förarna. En strypt bil är säkrare, men det innebär också ett större ansvar. Är 15-åringar mogna att framföra den typen av fordon i trafiken?

Generellt sticker unga bilförare ut i statistiken för trafikolyckor. Enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub, visar de åländska siffrorna en liknande bild. En sammanställning över inblandade i trafikolyckor under tidsperioden 2009–2017 visar att personer mellan 18-29 år var inblandade i 1 047 stycken olyckor.

Vad gäller personer under 18 år är förstås färre drabbade. Det beror troligtvis på att färre i den här kategorin rör sig ute i trafiken. De yngre var inblandade i 395 olyckor.

Som jämförelse har personer mellan 40–49 varit inblandade i 532 olyckor.

Statistiken berättar förstås ingenting om vem som har orsakat olyckorna, den redogör bara för de som har varit inblandade.

Den givna följdfrågan är förstås vilka följder det kan få om flera ungdomar börjar köra fordon som väger nästan tre gånger så mycket som dagens mopedbilar och dessutom går 60 kilometer i timmen.

Det finns en avgörande aspekt i förslaget som gör att det knappast kommer att få jättestora konsekvenser för den åländska trafikbilden som helhet.

Förslaget utgår nämligen från att bilarna måste vara nyare än 2015 och väga max 1 500 kilo. Så pass nya bilar kostar mycket pengar. En snabb titt på de åländska bilförsäljningssidorna visar att det lokala utbudet som i dag finns för bilar i den här klassen börjar på ungefär 15 000 euro. Det kommer säkerligen finnas de som har råd, men att jämföra inköpet av en bil i den här kalibern i förhållande till en traditionell moped är milsvid för de allra flesta.

Visst, mopedbilarna kostar också mycket pengar. En ny mopedbil är ungefär i paritet med en mindre bil från 2015. De som i dag har råd med en mopedbil kan i framtiden i stället satsa på en strypt bil, om ändringen genomförs också här. De som i dag inte har råd med mopedbil kommer knappast att köpa en personbil enligt de nya bestämmelserna heller.

Förslaget har både för- och nackdelar. Det är bra att ett alternativ till de osäkra plastbilarna ges, men att framföra en personbil är ett stort ansvar. Vad tycker du, ska 15-åringar få köra personbilar som får gå max 60 kilometer i timmen?

Gå in och rösta i Åland gallup.