DELA
Foto: Stefan Öhberg

Använd din röst!

Att Mats Löfström ligger i topp i Åland Gallup överraskar inte, tvärtom. det var förväntat.
Mats Löfström har haft ett starkt mandat från tidigare och den enskilda människan vill vara en del av det vinnande laget. Det förklarar en hel del av Mats Löfströms ledning.

Understödet – som presenterades i Åland gallup i onsdagens tidning – ligger på nästan 65 procent. Avståndet är 55 procentenheter till de andra kandidaterna.

Att avståndet redan i det här skedet är så pass stort överraskar ändå till viss del. En stor andel av de socialdemokratiska väljarna, enligt Åland Gallup 38 procent, röstar på Mats Löfström.

En gallup är annars ett utmärkt tillfälle för väljare med socialdemokratiskt hjärta att i teorin visa sitt stöd för den socialdemokratiska kandidaten – även om man på valdagen väljer att rösta på någon annan. Men den teorin kan förstås också fungera tvärtom, det lär synas när vi har valresultatet.

Vad gör Mats Löfström rätt? Han har utnyttjat möjligheten att föra kampanj redan under fyra års tid. Han har skött sitt uppdrag, varit på plats, kämpat för Åland, varit noga med att berätta och informera ålänningarna om vad han gör, tycker och tänker och han har skapat positivitet och optimism kring sin person.

Den exceptionella perioden med otaliga kriser i relationen Åland–Finland har bidragit till hans synlighet, vilket han kan dra fördel av nu. Han är också den med störst erfarenhet: han är vältalig, kan politikområdena som är aktuella och har gjort tydliga uttalanden som är lätta att ta till sig.

Hans kompanjon på listan, Johan Ehn (MSÅ) sa själv i intervjun med Nya Åland att han ställer upp för ideologins skull, han vill se mer ideologi i valet. Med tanke på att skillnaderna mellan honom och Mats Löfström är rätt små är det nästan förvånande att han får 7,5 procent i gallupen. Hans kandidatur har ändå betydelse med tanke på att det i valet också ska utses en ersättare – en inte helt oviktig sak.

Jessy Eckerman (S) får 10,4 procents stöd i gallupen. Hon är kanske det främsta alternativet till Mats Löfström. Hon är kvinna – vilket är väsentligt för många väljare – hon tar tydligt löntagarnas parti, hon för tydligt fram klimatet och lyfter också jämlikhets- och jämställdhetsfrågor i större utsträckning än vad Mats Löfström gjort.

För den som inte kan tänka sig att rösta på en traditionellt borgerlig kandidat är hon det seriösa alternativet. Hennes erfarenheter och proffsighet når inte upp till en heltidspolitikers, men alla är barn i början och det har också uttalats från partiets sida att riksdagsvalet är ett sätt för henne att förbereda sig för höstens val. Det är förstås helt rätt tänkt.

De två alternativa kandidaterna i valet, Birgitta Johansson och Stephan Toivonen (ÅLD) är precis det, alternativa kandidater, vilket också syns i gallupunderstödet.

Men åtminstone Stephan Toivonen, som i Nyans kandidatintervju lyfter fram sig själv som ett alternativ i frågor gällande invandrings-, klimat- och genusfrågor, lyckas inte hålla sig till sin egen linje. Det gör det svårt för väljarna att förhålla sig till honom.

Två exempel: I Nyans intervju lyfter han kvinnodominansen i skola och barnomsorg som ett konkret exempel på ett jämställdhetsproblem som bör åtgärdas för att ge pojkar fler manliga förebilder. I feministparaplyets debatt på tisdagskvällen – där undertecknad var moderator – efterlystes förslag på lösning. Men Stephan Toivonen har ingen lösning, han har hittills bara identifierat problemet.

I Nyans kandidatintervju kryssar han också för att han är ”delvis emot” en samtyckeslagstiftning. I tisdagens debatt var han ”självklart för”, med vissa förbehåll för vad som är tecken på samtycke.

Det är bra med olika åsikter eftersom det behövs olika perspektiv i samhällsdebatten. Det är också fritt att byta åsikt, men inför en valkampanj kan det vara till fördel att veta var man står och vad man vill, speciellt på områden som man själv lägger fram som ett profilområde.

I går inleddes förhandsröstningen. Söndagen den 14 april är den egentliga valdagen. Även om riksdagen känns långt borta för många ålänningar är det riksdagens beslut som ligger till grund för mycket av vår samhällsservice och vilka regler som gäller. Det är din medborgerliga rättighet att delta i val, en rättighet som inte är alla i världen förunnad. Använd din röst!