DELA

Äntligen ett åtal för drabbad familj

Hur ska man värdera ett livsverk, ett äktenskap, en familj, en arbetsplats och inkomster som kunde ha kommit? Hur ska man mäta i pengar värdet av ett förlorat anseende, av skam, skuld och ångest?
Det finns förstås sätt, och inom juridiken alldeles särskilda metoder, men det är helt omöjligt att genom ekonomisk kompensation rätta till eller återställa det som rivits ner och förstörts, och de möjligheter som kunde ha blivit.

Äntligen, äntligen har åklagare Roger Eriksson fattat beslut om att åtal ska väckas om människohandel i fallet med Wirrans Thai House. Familjen, som efter en psykiskt brutal och utdragen förundersökning av polisen, har fått vänta i månad efter månad på beskedet om det som förstörde de inblandades liv ens leder till rättegång.
Under tiden fortsatte livet i limbo. Företaget förde en haltande tillvaro och har begärts i konkurs, familjen har lidit, och runtomkring dem fortsatte livet för alla andra medan de satt fast i ett oavslutat inferno där klockorna stannat.

Detta är inte värdigt en rättsstat. Man kan inte skjuta med största kanonen och sen lämna den misstänkte blödande på marken medan man laddar om i månad efter månad, för att eventuellt kanske bestämma att det hela var ett misstag.
Och om det är så att det som finns kvar av de allvarliga anklagelser som till en början riktades mot företaget och företagarna Wirakarn och Nick Jordan är att man betalade för låga löner, ja, då ligger en betydande del av restaurangsbranschen på Åland risigt till. Det är ingen hemlighet att det inom branschen förekommer både löner lägre än kollektivavtalet, usla arbetstider och osäkra arbetsförhållanden och att många företag som kämpar i uppförsbacke snålar på löner, skatter och allt som går att dra in på, runt lagens råmärken.

Det kan väl inte ha varit så att makarna Jordans icke-åländska ursprung och framgångsrika företagande var kombinationen som tvingade fram polisingripande?
Som så många gånger förr får vi konstatera: världen och livet tickar vidare. För familjen Jordan stannade allt av för över två år sedan.

Äntligen kommer ett avslut, vad det än blir.

nina.fellman@nyan.ax