DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ansvaret är vårt

Det står många viktiga val för dörren. Till EU, till Finlands riksdag och småningom till Ålands lagting.
Många oroar sig för vad algoritmerna och filterbubblorna ska ställa till med.

Tittar man bakåt finns det möjligen skäl till oro. En rad oväntade strömkantringar skakade världen från och med andra hälften av 00-talet, då de sociala nätverken växte fram.

Barack Obama valdes oväntat till president. The Tea Party, bildades strax efteråt, starkt grundad i verklighetsförnekelse och invandrarmotstånd. Sedan kom brexit och Donald Trump.

Populismen verkade stiga som en infektiös feber i hela Europa. En ny smitta med tydliga symptom – oförklarliga raseriattacker, lättkränkthet och nättrollande. Var det de digitala filterbubblorna som bredde ut sig, som svidande blåsor över samhällskropparna?

Det är en frestande apokalyptisk världsbild, helt i takt med tiden, att skylla på de sociala medierna. Vi påstås bete oss som om vi vore karaktärer i ett rollspel. Som om vi blivit logaritmstyrda avatarer i de sociala nätverkens version av Dungeons and Dragons.

Jack Werner, som ledde ”Viralgranskaren” i svenska dagstidningen Metro, gästar i eftermiddag litteraturdagarna. Han är aktuell med boken ”Ja skiter i att det är fejk det är för jävligt ändå” och borde vara en anhängare av tanken att vi alla blivit rollspelare.

Men i en intervju på dagens kultursida i Nya Åland avråder han från dessa lätta förklaringar:

– Jag tycker att det som är utmärkande för dialogen på Facebook är att den så mycket liknar skitsnacket över en öl. Sådär har vi alltid hållit på.

Werner säger att det saknas bevis för att filterbubblorna skulle ha med Facebook & Co att göra. Han tror att de alltid funnits. Och att sammanhangen är komplexa.

Werners tes är tvärtom att inget är nytt under solen. Det enda nya som internet erbjuder oss är möjligheten att snabbt leta upp vår dummaste meningsmotståndare, för att egen ens argumentation ska gå enklare. Föga hederligt och demokratiskt problematiskt.

Så, när nu så många viktiga val stundar: håll huvudet kallt. Misstro inte automatiskt din meningsmotståndare. Leta inte efter de dummaste argumenten.

För sist och slutligen är det du som bestämmer, inte din avatar. Det förblir vår mänskliga lott och vårt ständiga ansvar att vara den klokaste versionen av oss själva.