DELA
Foto: US State Department/Scott Weinhold<07_Bildrubrik>TUFF UPPGIFT Hillary Clinton har en tuff resa fram till att hon eventuellt blir vald till nästa amerikanska president. Attackerna kommer från alla håll.

Angreppen mot Clinton kommer från alla håll

Hillary Clintons kamp för att bli president är ett krig på alla fronter. Hon är för mycket kvinna, för lite kvinna, för höger, för vänster, för rik, för fattig.
Hillary Clinton har varit favorit till att efterträda Barack Obama som USA:s president sedan flera år tillbaka. Hon höll länge och väl tyst om huruvida hon faktiskt skulle kandidera eller inte, men ingen tvekade om att det skulle bli så till slut.

Nu är kampanjen i full gång – och hon fajtas med alla samtidigt.

Den första fajten är den mest uppenbara. Hillary Clinton vill bli de förenta staternas första kvinnliga president. I ett land som till stora delar är ofantligt mycket mer konservativt än vårt Norden är det ingen liten utmaning. Många är de som tycker att kvinnans plats är i hemmet. Men den fajten är inget som rår på Clinton.

I hela sitt liv har hon tagit plats. Från juristutbildningen via första fru-tiden i Vita Huset vidare till både senats- och utrikesministerrollen. Hon har alltid funnit rampljuset och sagt vad hon tycker. Att somliga har problem med det, är deras problem.

Däremot bidrar just detta, att hon är en tuff kvinna, till att somliga anser att hon spelar för mycket på männens villkor. Att hon inte för in en tydlig kvinnlig linje i sin politik. Möjligen har detta påverkat henne mer. I sin första kampanjfilm inför primärvalen valde Clinton att lyfta fram sitt arbete för barn och utsatta. Hon baserade den på sin egen mors berättelse om hur hon som åttaåring övergavs av sina föräldrar.

Den sidan av den annars ganska hårda Hillary blir viktig att hålla fram, både som markör mot hårda republikaner, men också för att locka in vänsterliberalerna i fållan till valet. Hennes främst utmanare i den demokratiska nomineringen (i alla fall tills vicepresident Joe Biden meddelar sin kandidatur) är Bernie Sanders, oberoende senator från Vermont. Han har tagit en tydlig position väl till vänster om Clinton.

Sanders lär aldrig ha en chans att verkligen utmana, men kommer att tvinga Clinton att hålla liv i de sociala, mjukare frågorna.

Den största fajten för Hillary är dock den mot den blivande republikanske kandidaten. Alldeles oavsett vem det blir av de 17 som hittills givit sig in i kampen, kommer de att ha stora pengar bakom sig. Pengar som kommer från folk och organisationer som avskyr Clinton-familjen.

Redan långt innan Clinton lanserade sin kampanj hade konservativa sammanslutningar samlat hundratals miljoner dollar i så kallade Super-Pacs, kampanjfonder. Vad målen är för dessa är uppenbart när man ser namnen: ”Stop Hillary 2016”, Just say no til Hillary” och ”Defeat Hillary” är några. I samband med att Hillary deklarerade att hon vill bli president lanserade det republikanska partiets nationella kommitté en internetsida med namnet poorhillaryclinton.com, där man raljerade över hur den mycket rika Clinton talat om att hon vet hur det är att behöva vända på slantarna. Mycket kraft och pengar läggs på smutskastningen redan halvannat år före valet.

Å andra sidan har republikanernas ”frontrunner” Donald Trump konstaterat att han är väldigt mycket rikare än alla andra kandidater. Så där är Hillary en fattiglapp (om än en som inte behöver vända på slantarna, kan man tänka).

Hillary Clinton kommer att bli demokraternas presidentkandidat. Men sedan blir det en balansgång för kvinnan som stått i centrum för den amerikanska politiska scenen i snart 25 år. Angreppen kommer från alla håll, och inte en fot får sättas fel.

Å andra sidan – klarar hon balansakten blir hon historisk.