DELA

Alla länder, alla generationer behöver en Steve Jobs

Apples grundare och stora förebild, Steve Jobs, gick ur tiden i går.
Hans största arv är inte datorn, telefonen eller musikspelaren. Det är hans förmåga att se vad vi vill ha innan vi vet att vi vill ha det.
I går gick Steve Jobs bort, en av vår tids största företagsledare, innovatörer och framtidsskådare. Många fina ord har sagts om mannen som skapade Apple, blev utkickad från bolaget, kom åter och byggde det till ett av världens största, och många ord kommer att fortsätta att sägas.
Men det viktigaste vi kan lära oss från Steve Jobs är inte att en dator kan vara både snygg och bra, musik är bra i digital form i en spelare i fickan eller att en telefon är mer än en telefon. Det viktigaste är att den som vet vad kunderna vill ha innan kundernas själva vet om det vinner.
Det bästa med just denna insikt är att den går att appellera på vad som helst. Den politiker som vet hur väjarströmmarna kommer att gå om några år kommer att vinna valet, den företagare som vet vad kunderna kommer att fråga efter i framtiden kan bygga sitt företag på lång sikt och lyckas.

Problemet är att få besitter den förmågan som Steve Jobs besatt. Han såg på datavärlden och insåg att det var för jobbigt för de flesta att läsa tjocka böcker om programmering för att kunna skriva ett brev. Han insåg att den hoppande cd-skivan i en walkman inte skulle locka folk till köp framöver. Han insåg att vi inte längre ville gå till skivaffären, utan ladda ner musiken via nätet. Och han insåg att vi ville kunna tala i telefon, söka information, spela, sköta kalendern och lyssna på den nedladdade musiken i en och samma maskin.
Så han såg till att Apple producerade Mac-datorn, Ipoden, Itunes och Iphone. På 15 år tog han företaget från att vara en ifrågasatt spelare på en överbefolkad marknad till att bli störst.
”Jag åker dit pucken är på väg, inte dit den varit”, sa han ofta och citerade den store Wayne Gretzky. Några få vet var pucken kommer att vara, fler borde ha gåvan.

Alla samhällen, alla generationer behöver Jobs-typer. De som vet vad som ska göras innan det behöver göras. USA behöver det, Europa behöver det, Åland behöver det. Det är så man ligger i framkant. Det gynnar naturligtvis i första hand personen själv, men lika mycket samhället personen verkar i. Med sådana som Steve Jobs framstår regionen, landet som framsynt, utvecklande och lockande för andra.
Det är Steve Jobs största arv. Världen har förlorat en stor man.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax