DELA

Alkoholuppfostran börjar tidigare än man tror

Nu i semestertider flödar spriten. Men se upp med hur mycket du dricker i närheten av dina barn.
Studier visar att barn som växer upp med föräldrar som dricker själva får en liberal syn på alkohol. Och dina barn är inget undantag.
Ett glas vin på altanen en ljum sommarkväll är njutning för många och sällan förknippat med fylla. Men behövs verkligen alkoholen för att man ska kunna njuta av dessa vackra sommardagar? Knappast.
Snarare bäddar dessa glas för en rad olika problem.

Till exempel visar statistik att antalet rattfyllor ökar markant under sommarhalvåret. Även försäljningen av alkoholhaltiga drycker skjuter i höjden och når sin kulmen i juli. Siffrorna visar att det sällan är ett glas vi dricker, utan flera.

Mitt i allt detta spritdrickande finns barn. Mina, dina och alla andras. Barn som påverkas av, inte bara av hur deras egna föräldrar konsumerar alkohol, utan även hur andra gör det.
Kanske protesterar du nu och tänker: ”Men jag dricker mig aldrig full inför mina barn. Bara ett glas vin till maten eller så”. Men lika mycket som det handlar om mängden alkohol man dricker, handlar det också om hur ofta och i vilket sammanhang. Barn som lär sig att alkohol är en del av vardagen blir också mer liberala till vilken mängd som är rimlig.
Dessutom behövs det inga större mängder innan barnen börjar märka att deras tryggaste punkt i världen, föräldern, förändrats på något sätt. Det kan handla om en annorlunda andedräkt, en flackande blick eller ett knappt märkbart sluddrande. Ditt barn känner dig och vet när du inte är dig själv.

Oftast kommer frågan om alkohol och barnuppfostran upp när ens tonåring kommer hem full från en fest klockan tre på morgonen. Men det finns mycket proaktiva saker man kan göra som förälder redan när barnet är litet.
Det första, och mest självklara, är att föregå med gott exempel. Ett barn ska aldrig under några omständigheter behöva se sin förälder berusad.
En del barn klarar av en sådan situation bra medan andra får traumatiska minnen av det som de bär med sig hela livet. Man har ingen som helst aning om hur ens barn kommer att reagera och därför finns det heller ingen anledning att prova.

Ett annat alternativ, som av någon anledning är långt mer kontroversiellt än det förstnämnda, är att inte dricka alkohol framför sina barn överhuvudtaget. Ett glas vin till maten på fredagar låter kanske inte så farligt, men för ett barn blir det som regeln om att man bara får äta godis på lördagar.
Alkoholen är ständigt närvarande ändå, även om mängden är liten. Det där glaset vin i veckan kan nog vänta tills barnet somnat för natten om man nödvändigtvis ska dricka det alls.

Alkohol är ju nämligen något vi inte alls behöver. Visst kan det vara gott i rimliga mängder, men det är ingenting i alkoholen som våra kroppar kräver för att överleva. Faktiskt inte ens något vi behöver för att ha kul.

Så se dig i spegeln. Börja med dig själv och föregå med gott exempel, så ökar du chanserna för att dina barn får en tonårstid utan fyllor, droger och våld. Vi föräldrar har större makt än vi tror.

Carin Karlsson

carin.karlsson@nyan.ax