DELA

Aldrig har det funnits så många möjligheter

Strax efter jul drar en av landskapsregeringens nysatsningar, Team Åland, igång. Då ska det lekas fram nya idéer och visioner under en intensiv workshop, det ska förädlas och processeras och sen ska det satsas framåt.
Näringsminister Fredrik Karlström (M) är sin vana trogen mångordigt entusiastisk. Inför denna föga inbundna passion vore det lätt att bli ironisk och dryg. Man kunde mumla om de tusen korna och den segslitna LBU-processen. I nätets sumpmarker borde ju varje satsad euro gå till ladugårdsavbytare eller vården, annars är det slöseri med skattemedel.

Det vore dumt.
Om något så behöver åländskt näringsliv bortom de stora och etablerade jättarna nytt syre i form av idéer, visioner, samarbete, galenskap och utmaningar. Inom många branscher saknas dragkraften och de överraskande kombinationerna, och många företag mäktar bara hålla i sig och hoppas att lågkonjunkturen tar slut och internet slocknar så att folk börjar handla hemma igen.

Lågkonjunkturen kommer dessvärre att hålla i sig längre än många företag kan hålla ut, och internet och digitaliseringen av vardagen fortsätter med oförminskad kraft. En indikator från dem som kanske vet bäst är att den finländska pappers- och skogsindustrin slag i slag fattat tunga beslut om uppsägningar och nedläggningar för att man vet att skiftet till nätet på många områden är permanent.

Nu erbjuder landskapsregeringen en tummelplats, en morot i form av startpengar samt inspirerande ledning för att komma igång. Vad vore då bättre än att lägga av sig distans-kappan och dryghets-masken, och testa sin bästa idé?

Digitaliseringen av samhället och handeln betyder ett allvarligt hot mot dem som säljer varor lokalt. Det finns ett större utbud och ett billigare sådant än i de lokala butikerna, i varje mobiltelefon, läsplatta och dator. Det betyder att alla detaljhandlare som inte har helt unika produkter, en extremt trogen kundkrets eller fantastisk service, har det tufft. Denna slutsats är enkel att dra. Gå bara till postens kontor på Torggatan en eftermiddag i december och beskåda mängden varor som vandrar ut i form av paket från olika näthandlare.

Detta är hotet, men också möjligheten. Om man kan sälja hit så kan man sälja härifrån, om man har bra grejer och en bra nätbutik. Den lokala marknaden är mer konkurrensutsatt utifrån, men steget ut till större marknader är så mycket kortare, om man känner sig redo att ta det.

Här finns massor att göra för gemensamma satsningar. Kanske ”Åland” är en nätbutik där man kan shoppa allt fint, gott och vackert som produceras på våra öar, som kan marknadsföras varje varumärke för sig, men där inte alla behöver bygga upp nätbetalningssystem och utformning själva. Kanske erbjudanden kopplade till evenemang som skördemarknaden. Det går jättebra att beställa parmesanost från Italien, varför inte Bolstaholms medwurst från Åland, eller Jonas Backmans utmärkta tryffelsalami.

När man tänker efter är det märkligt att inte fler står och hoppar jämfota av entusiasm över att få hitta de nya vägarna.
Fredrik Karlström är helt enkelt alldeles för återhållsam.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax