DELA

Ålänningar, Nyan-läsare. God, fridfull jul.

En julhälsning, en välgångsönskan, några ord inför tre stilla dagar med det allra viktigaste – familjen.
Vad är det viktigaste?
Vi på Nya Åland har frågat en lång rad ålänningar vad de önskar sig i julklapp. Det var påtagligt svårt att få fram regelrätta prylar som folk vill ha, även om de naturligtvis vill det också.

Det finns viktigare saker. Det viktigaste är familj, närhet, trygghet, kärlek och vila. För alla, alltid.
Ingen säger att det viktigaste är att ha mycket pengar eller att få jättemånga paket. Ingen säger att det viktigaste är ett perfekt julbord, tio sorters konfekt eller sterila kakel på toaletten.

Den kollektiva ansträngningen inför jul handlar om att skapa ett utrymme för det som är viktigast. Städningen, matlagningen, presenterna, dekorationerna, allt är en iscensättning för den där stunden när vi kan luta oss tillbaka i soffan med dem vi älskar inom räckhåll, när vi kan se att de har det bra, och när gemenskapen kan vara ostörd av krav, stress och ogjorda saker som pockar på.
I den bubblan, som man kan vara i bara korta stunder innan något brister, är man sitt bästa jag. Det är idealbilden av den lyckliga familjen, den där det finns balans, harmoni och en vilja att bara vara tillsammans.

Det gör inget, alla ni därute, om den stunden bara varar i en halvtimme. Det gör inget att magen börjar kurra, att telefonen ringer, att det plötsligt behövs en utryckning till jobbet. Det räcker att man är just där, just då.
Vi vet ju alla att människor är människor, och därmed benägna att misslyckas, att övermannas av kroppens behov när man skulle vilja vara lite andlig, eller börja bråka med den man tycker mest om just när man inte ska göra det.

I de tunna, starka trådar som väver människor samman i familjer, byar, gränder och gator, i den känslornas och relationernas infrastruktur som bildar ett samhälle, finns all vår styrka och framtid.
Allt vårt välstånd är ett intet om vi inte har varandra. Det är fånigt och sentimentalt, men det är sant.

Därför är julen också en tid när man ska tänka på dem som tiden lämnat ensamma med sina minnen, dem som missbruk och sjukdom slitit ned och på dem som helt enkelt inte har någon annan människa i sin familj.
Vi människor är flockdjur. Den som är utanför flocken är utlämnad åt mörkret och natten.
Låt oss fatta tag om dem som står ytterst i ringen och dra dem tillbaka in i ljuset. Vi har råd att bry oss, och vi blir starkare av det.

Från Nya Åland till er alla, kära läsare, kära vänner och motståndare, kära politiker och företagare, kära tjänstemän och lärare och dagispersonal och banktjänstemän och tandläkare och allt vad ni är.
Ha en god och fridfull jul. Tagga ner. Glöm gamla oförrätter. Radera de arga mailen. Stäng av datorerna och knäpp på Kalle Anka. Pussa varann på kinden, och tänk: Vi har väl det bra ändå.
För det har vi.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax