DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>FRAMTIDSDRÖM Själv ser jag mycket fram emot att se Åland spela EM-slutspelet i fotboll i juni, skriver centerns Jörgen Pettersson när visionerar om år 2035.

GÄSTLEDARE: Åländsk patient fick ett konstgjort öga

Nya Åland har bjudit in de åländska partiledarna för att de ska få berätta om sitt partis framtidsvisioner för Åland år 2035. Gästledarna publiceras en gång i veckan under de kommande veckorna. Åsikterna och visionerna som presenteras är gästskribenternas egna. I dag är Centerns ordförande Jörgen Petterssons tur.

“Great story” , sa Kathleen och blev historisk kirurg.

Åland, måndagen den 31 december år 2035. Året slutar som det började med isande kyla, gott om snö, starka isar och fler ålänningar. Vi är nu 38.273 stycken. Det är inte längre sant att vintrarna var bättre förr. De är bättre nu, till följd av det långsiktiga arbete för en hållbar miljö som börjar visa resultat över hela världen men tydligast i Östersjön. När alla länder runt vårt innanhav i början av 2000-talet insåg situationens allvar hände det grejer. Industrierna på land minskade sina utsläpp och sjöfarten gick över till ett lite mindre giftigt bränsle.

Jord- och vattenbruken anpassade sin produktion av livsmedel till konsumenternas nya och självklara regel – ju renare mat, desto högre pris.

Det var först när ingen längre kunde stå emot de ständiga hälsolarmen som den breda allmänheten insåg att kvaliteten i den egna vardagen var mer värdefull än några veckors strandhäng. Kanske kan vi tacka den ökande medvetenheten för våra nya levnadsvanor. Framför allt var det de sociala mediernas intåg på marknaden för över fyrtio år sedan som gjorde skillnad. Plötsligt var folk mer informerade än tidigare då gammelmedierna satte agendan i samhället. Facebook, som numera knappt någon minns skapade kommunikation på ett sätt som världen dittills inte sett. I kväll säger vi tack till året som gått och minns årets…

…miljonresenär

Herr Harri Kanto blev den tiomiljonte passageraren att åka med podden mellan Salo och Stockholm. Hans far som var en av de som uppfann de allra första modellerna av mobila telefoner (Nokia) skulle varit stolt. Harri själv är 62 år i dag och pendlar mellan huset vid stranden i Salo och jobbet som stadsguide (på finska) i Stockholm och Uppsala. Från poddens huvudkontor i Mariehamn bjuds herr Kanto på fria resor under hela nästa år.

…jättefångst

En lax på 22,6 kilo blev bytet för de fyra trollingfiskare från Southampton som tillbringade en helg på Åland i maj och nu vill stanna längre tider och njuta av hela Åland, året runt. ”Om man kan, varför ska man inte bo i världens bästa vardag”, löd deras retoriska fråga. Den som vinner vårens stora och internationellt hyllade trollingträff, den fyrtiofjärde i ordningen, vinner en femårig vistelse i det nybyggda bostadsområde på Svinö, den lilla holme som möter alla fartyg i Västerhamn.

…resenär

Tyvärr är det omöjligt att utse bara en. Svaret är alla de besökare som vallfärdat till Åland i jakten på den perfekta semestern. Arbetet med att göra Östersjön ren igen har resulterat i en oanad resandeström från nersmutsade storstäder över hela världen. Det är inte så konstigt. För första gången någonsin har urbaniseringen inte tilltagit. Kryssningsfartygen som drar fram mellan Östersjöns olika städer med Mariehamn som självklart besöksmål har fortsatt växa och formligen skriker efter arbetskraft.

…bragd

Att Åland skulle kvalificera sig till ett EM-slutspel i fotboll betraktades som ett uselt skämt i början av århundradet. Sedan skrällde Island i ett EM år 2016 och UEFA började inse vikten av småskalighet och nu står vi där, mycket tack vare arbetet inom IFK Mariehamn som i höstas vann finländska ligan för sjunde året i följd.

…mirakel

Ett rent liv och en trygg och jämställd tillvaro gör skillnad och därför lyckades man i höstas under uppmärksammade former plantera in ett konstgjort öga i en blind patient på ÅHS. Kirurgen Kathleen Surrey som höll i operationen bor på Vårdö. Hennes första Ålandsbesök gjorde hon för sju år sedan då hon reste i sin förfaders spår och blev fascinerad av den åländska historien och sin egen farfarsmorfarsfarbror Charles Davis Lucas som var den förste mottagaren av brittiska Victoriakorset i samband med striderna i Bomarsund. “Great story”, sade hon och bestämde sig för att bli ålänning.

Gott slut och gott nytt 2036. Själv ser jag mycket fram emot att se Åland spela EM-slutspelet i fotboll i juni. Särskilt skoj att se hur Danmark, Norge, Sverige och Finland lyckas samarbeta kring arrangemanget. Det var en lång färd innan länderna inom ramen för Förbundsrepubliken Norden lyckades.

Jörgen Pettersson
Centerns ordförande