DELA

Åländsk integration ska vara som en ringdans

Det finns två enkla orsaker till att fler människor ska flytta till Åland. De orsakerna hänger ihop.
Vi behöver dem. De behöver oss.
Titta på kartan bara. Se var Åland ligger, i periferin av allt. Glest befolkat, med en skärgård där lamporna slocknar allt snabbare.
Livskraften i vårt samhälle springer ur en enda källa, och det är människorna här. Vi har inga stora naturresurser, inga tunga industrier, ingen spetsforskning. Vi är, i allt väsentligt, ett litet samhälle med det lilla samhällets möjligheter och problem.

Åland behöver alltså arbetskraft och skattebetalare. Vi behöver innovatörer, lärare, läkare, sjuksköterskor, småföretagare.

Och de behöver oss. I världen lider människor. Det är inte mer än anständigt att vi hjälper till.
I Bibelns Höga visa finns den där texten om kärlek, som så ofta läses upp på bröllop. Om du inte har kärlek, är du tom och stum.
Det handlar inte bara om kärleken till familjen eller till gud, utan om kärleken till medmänniskan. Med kärlek följer ansvar.

Många är rädda för konsekvenserna av en inflyttning till Åland, även om den förstås pågått sen de första säljägarna (från Polen) steg iland. Åland består av människor från hela världen. Vårt genetiska arv är blandat, vårt språk under ständig förändring, våra barn på väg ut i världen.
Det finns inget sätt att stoppa utvecklingen, men vi kan göra det bättre och sämre.

Sämre, det är att vända ryggen till och backa in i framtiden. Det är att bara se problemen, för naturligtvis finns det sådana. Naturligtvis är det svårt att möta nya människor, nya kulturer, nya dofter, nya koder för hur man uppför sig i nya situationer. Det är det för alla, för oss och för dem som kommer hit.
För vår egen skull, för vårt samhälles skull, behöver vi se till att de som inflyttar till Åland, från dotterns svenska pojkvän, den brittiska fotbollsspelaren och byggarbetaren från Estland till den syriska flyktingen från kriget och den romska tiggaren, hittar vägar in i vårt samhälle. De flesta vill det som vi vill, att vara till nytta och kunna leva sina liv.

Det vi inte kan acceptera, aldrig det är att vi låter vår okunskap, våra fördomar och vår ynkliga småaktighet styra.

Utgångspunkten för denna tidning, som i alla sina delar handlar om hur Åland förändras och öppnar sig, är vår besvikelse över hur långsam och byråkratisk den process är som så småningom ska leda till att ett ytterligt fåtal flyktingar från Syrien ska få sin fristad här.
Först tänkte vi skriva en integrationsplan och vifta lite triumferande med den.

Det hade varit för lätt, och dessutom tråkig läsning. I den här tidningen, och i flera nummer framöver hittar du det Åland där integrationen fungerar, och där människorna som kommer till Åland kan bygga en egen åländsk identitet, parallell med alla sina gamla.
Precis som det ska vara. Precis som världen är. Man kan vara många saker.

Nya Ålands linje och åsikt är orubblig. Vi tror på ett öppet Åland som inte är en knuten näve utan en öppen och välkomnande hand, redo att fatta tag i dem som kommer.
Kom, kom ska vi gå i ringen.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax