DELA

Ålands starkaste motor hackar betänkligt

En lösning på Viking Lines problem är inte uppläggningen av Rosella under vintermånaderna. Däremot kanske en nödvändig inbesparing.
Nej. Självklart.
Viking Line är inte en producent av samhällsservice i form av billiga transporter på (för mariehamnare) bekväma tider. Viking Line är ett börsbolag som ska göra vinst.
Det finns för Viking Line, liksom för övriga åländska rederier en liten skuld att återgälda för det faktum att skatteundantaget gynnar färjnäringen men inte landbaserade företag, men det uppfylls genom att transporterna till Åland över huvud taget upprätthålls, och fortfarande ligger på en mycket bra nivå.

Viking Lines problem är faktiskt inte att Rosella läggs upp tre månader i året, även om det är irriterande för oss som blivit vana vid nästan gratis transporter till Stockholm, inklusive gnäll på att cafeteriamaten blivit så dyr. Självklart kan man inte köra en färja med förlust för att vara snäll.
Viking Lines problem är att man har så svårt att få någon rutt lönsam.

Sedan rederiets glansdagar har två saker ändrat.
1. Bunkerpriset har stigit oerhört, och fortsätter stiga. På den fronten är ingen förbättring att vänta. Den enda lösningen är en gradvis omläggning till ett annat och billigare bränsle.
2. Den skattefria försäljningen är inte längre en guldgruva. Marginalerna på försäljningen var en gång skyhöga. I dag är de marginella. Det är billigare att handla på annat håll (till exempel i nära grannlandet Estland).

Dessa två förutsättningar som ändrat bidrar till ökade kostnader och lägre intäkter, även om man skeppar fler passagerare än förut.
I omställningen från flytande spritbutik till nöjespalats har konkurrenterna på Östersjön lyckats bättre än Viking Line. Eckerölinjen har med sin trafik på Grisslehamn nischat in sig på en konsumtionssäker grupp pensionärer.
Tallink-Silja har party-båtar med högre glamour-faktor. På Viking-färjorna är fylleriet av en grisigare art, åtminstone som den beskrivs i offentligheten.

Det stora orosmomentet är inte att folk inte vill åka, för det gör de. Det svåra är att ekvationen ändrat. Det finns mycket mer på minussidan nu, och Viking Line kämpar med en svår omställning.
Än har man inte hittat fram.
Att lägga upp Rosella några månader var ofrånkomligt, men tyvärr inte ens början på en lösning på problemet.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax