DELA
Foto: Ida K Jansson

Åland gymnastics förtjänar medvind

Åland gymnastics fortsätter att kämpa för sin nya gymnastikanläggning. Behovet är uppenbart, men frågan är om föreningen lyckas navigera den byråkratiska labyrint som nu ligger i vägen.

Den här ledarsidan uppmanade för drygt ett år sedan kommunerna att sluta sjåpa sig och hjälpa till i bygget av de nya gymnastikhallen. Lite har det rört på sig, men fortsättningsvis jobbar föreningen på att finansieringsbiten ska gå i lås.

Jomala, kommunen där hallen ska byggas, har sträckt ut en hand till de övriga kommunerna Förslaget går i korthet ut på att kommunerna ska finansiera den extra del, 110 000 euro per år, som behövs för att föreningen ska kunna genomföra bygget av den nya hallen. Fördelningen är enligt förslaget utformat så att kommunerna varje år betalar sin del av 110 000 euro utgående från hur många egna kommuninvånare som deltar gymnastikföreningens aktiviteter.

Senast att tacka nej är Finström, den kommun med tredje flest aktiva i föreningen. Kommunens invånarnämnd hänvisar till det ansträngda ekonomiska läget.

– Självklart är det tråkigt att kommunerna inte känner att de har möjlighet att finansiera projektet. Det hade varit en enorm trygghet att veta att man får varje belopp samma år, säger Ylva Watkins, verksamhetschef för Åland gymnastics, i gårdagens Nya Åland.

 

Det finns inga anledningar att ifrågasätta behovet av den nya hallen. Gymnastikföreningen är Ålands största idrottsförening sett till andelen utövare, det är en inkluderande verksamhet som har topp och bredd och som dessutom är inriktad på en sport som än så länge domineras av unga flickor. Och de nuvarande lokalerna räcker inte till.

Det borde vara självklart att stöda verksamheten som gör så mycket gott för ålänningarna.

 

Det finns däremot en risk med den föreslagna utformningen av stödsystemet. För om summan för varje år är fast, i det här fallet 110 000 euro, så finns invändningen att Åland Gymnastics kan få flera kommunala euro per utövare än andra föreningar som också är berättigade till stöd. Och risken är att kommuner kommer att tacka nej på grund av själva utformningen av systemet. Det kan tyckas vara småsint revirtänk, men det är samtidigt svårt att helt avfärda en sådan förklaring.

Jomalas kommundirektör Christian Dreyer meddelade på insändarplats i oktober att Jomala kommer att ta sin del av ansvaret för föreningens framtid. Frågan är om kommunen står fast vid sitt löfte även om man blir ensam kvar på täppan.

Åland gymnastics förtjänar medvind, men prognoserna just nu är dystra.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp