DELA

Åland får en viktig vän i världen

I juli tillträder Jan Eliasson som vice generalsekreterare i Förenta Nationerna. Därmed får Åland en naturlig plats i världspolitiken.
Den svenske toppdiplomaten och förre utrikesministern Jan Eliasson blir den första juli högra hand till generalsekreteraren Ban Ki-moon och näst högste chef inom FN. Ett enormt statusfyllt och ärorikt jobb som kröner en lång och synnerligen framgångsrik karriär.
Men det är inte bara för Eliasson och Sverige det kan komma goda saker ur tillsättningen. Även Åland får nu in en fot i den allra yppersta toppen av världspolitiken.

Genom åren har Jan Eliasson många gånger besökt Åland och visat ha både djupa kunskaper och stor respekt för den åländska självstyrelsen och Ålandsexemplet som mall för andra områden i världen. Senast i höstas besökte han Mariehamn och deltog i fredsinstitutets konferens om Ålandsexemplet på Alandica.
Kunskaperna kring Åland och dess unika, fredliga lösning för självstyre av en autonom region inom ett land kommer ständigt upp på förslag när länder delas eller grupper får större mått av självstyre, bland annat när Sudan delades senaste sommaren.
Just medling i konflikter kommer att bli ett av Eliassons områden när han tillträder FN:s näst högsta befattning.
– Han (Ki-moon) vill använda mig för min breda bakgrund inom diplomatin, i konfliktlösning och medling, men även använda mitt arbete för utveckling och humanitära frågor, sa Eliasson till Dagens Nyheter tidigare i mars.

Nu är Eliasson förvisso ingen garanti att Ålandsexemplet kommer att tillämpas i varenda konflikt världen över, eller att Åland kommer få en gräddfil till makten. Men landskapet har fått en kompis på allra högsta nivå och det är inte illa.
Efter att NF dog, och FN i tog över efter andra världskriget, försvann också en del av världssamfundets kontroll över Ålands självstyre. Med Ålandsvännen Eliasson i toppen av organisationen får Åland naturligt en kunnig vakthund över sin status gentemot Finland och inom den Europeiska Unionen.
Det ska vi vara glada för.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax