DELA

Åland bakom ratten nyktrast i landet

Åländska bilförare är bäst i landet på att hålla sig nyktra bakom ratten. Och på Kökar kör ingen båt berusad.
Det har den finska kvällstidningen Ilta-Sanomat fått fram genom att jämföra antalet rattfyllerier per kommun och invånare i hela landet. Det verkar jättebra.
Man får lätt uppfattningen att rattfylleri är vanligt på Åland. Titt och tätt får man läsa att polisen har gripit någon med för hög promillehalt. Och visst händer det ofta. Enligt den statistik Ilta-Sanomat lägger fram har vi på Åland 2,2 fall av rattfylleri, grovt rattfylleri eller roderfylleri per vecka. Så man frågar sig hur det ser ut på andra håll i landet.
Värstingen i sällskapet är den lilla kommunen Vederlax (Virolahti) precis vid östgränsen. Kommunen har 3 400 invånare och 233 fall av rattfylleri på fem år, 2009 – 2013. Det blir drygt 13 fall per 1 000 invånare och år. Men statistik stämmer inte alltid. Fallen är just så många, men de som sitter bakom ratten kommer, enligt vad man säger på gränsbevakningen, till 85 procent från Ryssland. En av de stora gränsövergångarna ligger i den här lilla kommunen. Det gör inte vägarna säkrare i Vederlax, men ger en nyktrare bild av kommuninvånarna.
Vilket gör en litet nyfiken på vad som eventuellt kan vara snett i de åländska siffrorna. Här finns ju också turister.

Värstingen på Åland är Kökar, med drygt 9 fall av rattfylleri alternativt grovt rattfylleri på fem år. Låter det väldigt mycket? Men inget fall av roderfylleri!
Sottunga har inte ett enda fall av vare sig rattfylleri eller roderfylleri på hela tiden. Guldstjärna om det är sant.
Avsikten är inte att svärta ner skärgårdsbor, men hur ofta ordnar polisen blåskontroller i skärgården? Och när det sker, åtminstone förr om åren, så visste man om det redan när patrullen befann sig på färjan ut. Det är ju så man gör, hjälper sina medmänniskor.
Tror vi på att ingen Kökarbo eller besökare på Kökar de senaste fem åren har suttit vid pinnen på tufftuffbåten med 1 promille eller drygt det? Om det stämmer är det bra.

Även om vi tror på att ålänningarna är bäst i landet på att hålla sig nyktra bakom ratten så är drygt 2 fall av rattfylleri per vecka inget att yvas över. Och den diskussion som har förts de senaste åren om att sänka gränsen för rattfylleri från 0,5 till 0,2 promille skulle garanterat leda till fler fall av rattfylleri, framförallt bland dem som försöker räkna ut hur mycket de tål. Tills de lär sig. Men är det skäl nog att inte sänka?
Minns ni Nya Ålands testmiddag i slutet av maj, där tre personer fick äta, dricka och blåsa? Ingen nådde gränsen för rattfylleri när middagen var aväten, så det kan ifrågasättas om man är praktiskt taget nykter vid 0,49 promille. Vilket man alltså borde vara för att köra bil.

Statistiken ger mer att bita i. Antalet ”vanliga” rattfyllerister under de fem åren var 254. Fallen av grovt rattfylleri, över 1,2 promille, var 224. Inte hälften, men inte långt ifrån. Det är dem vi behöver komma åt, det är där problemen finns, säger de som inte vill sänka från 0,5.
Det ligger säkert mycket i det. Men görs det någonting? Körförbud är effektivt, men man kan köra utan kort har det visat sig. Alkolås borde finnas i alla bilar, men man kan ha någon annan att blåsa. Man kan ta bilen i beslag, men det går att låna kompisens.
Man kan om man vill och inte genast pekar på att någon säkert slinker igenom.
Men risken är att statistiken blir ännu bättre. Gör det någonting?

Harriet Tuominen