DELA

95.000 euro i böter är inte rimligt

Anders Wiklöf har en för tung gasfot och körde för snabb och får böta 95.000 euro.
Ansvarslöst att köra för fort? Ja.
Rimligt straff? Knappast.
Anders Wiklöf tycker, som den före detta bilhandlare han är, om att äga och köra fina bilar. I går åkte han fast i en hastighetskontroll med sin Bentley när han körde 27 kilometer/timme för fort på vägen ut till huset på Järsö.
Det är inte bra, det är rent av ansvarslöst att inte hålla lagstadgad hastighet. Man ska hedra de lagar som stiftats i demokratisk ordning, även om just hastighetsbestämmelserna är något som de flesta av oss bryter mot med ojämna mellanrum.
Skillnaden mellan de flesta av oss och Anders Wiklöf är dock att kommerserådet tjänar mer än oss andra. Mycket mer, för att precisera det hela.
Därför måste han nu betala mer i böter för sin tunga gasfot än de flesta av oss tjänar på ett helt år. Så fungerar dagsbotssystemet, det går efter hur mycket du tjänar.

Men är det rimligt? Knappast. 95.000 ska enligt lagmakarna kännas lika mycket i Anders Wiklöfs plånbok som det ska kännas i plånboken för rattfyllot som får hosta upp några hundralappar.
Grundtanken är god, att vi ska drabbas lika. Men samtidigt blir det så fel. Många misshandelsfall som avgörs i Ålands tingsrätt renderar i några hundralappar i böter. Anders Wiklöf får betala en förmögenhet.
Kort sagt: straffet står väldigt lite i proportion till brottet. Det finns mycket lite rimlighet i att ett vardagsbrott som att köra för fort straffas så oerhört mycket hårdare än våldsbrott.

Det verkliga problemet blir att domar som denna, även om de säkert väcker viss munterhet hos de med anlag för avundsjuka, underminerar rättssystemet.
Nu ska sägas att exempelvis det svenska systemet, med fasta bötesbelopp, inte heller är speciellt bra. Där straffas den fattige mycket hårdare än den rike när böter på mellan 1.500 och 4.000 kronor delas ut av polisen. Någonstans finns en medelväg som gör det tillräckligt dyrt även för den förmögne att bryta mot lagen, men utan att straffa bortom all rim och reson.
Att ha ett inkomstbaserat bötessystem med ett tak torde vara en vettig lösning på problemet. Var sedan taket ska sättas finns det säkert bättre lämpade än undertecknad att räkna ut, men förhoppningsvis gör de det utan att hela systemet framstår som löjeväckande.

Jonas Bladh


Fotnot: Anders Wiklöf äger Wiklöf Holding, som är aktieägare i Nya Åland.