DELA

2012 i 25 punkter

Ännu ett år ska läggas till handlingarna. Det har varit överenskommelser, konflikter, polisanmälningar, avhopp och en del positiva händelser. Självklart ska året sammanfattas. Så här kör vi en annorlunda ledare och korar årets … 
 … uppsägning 1: Arne Selander fick inte tjänstledigt så han sa upp sig som förvaltningschef. Efter långt letande och inga tillfredsställande sökande löste regeringen det inom huset.
 … fågelbråk: Skarven, förstås. Vi inledde året med en stillastående skarv, fortsatte med domstolsseger för regeringen och avslutar den med nya bråk när turlistan presenterades för några veckor sedan. Och så är Skarven till salu också.
 … mest ifrågasatta: Paf både började och avslutade året i rampljuset. I början var det bonusen – eller gratifikationen – till personalen som upprörde, i slutet den misstänkta bokföringsvindlarens spelvanor hos bolaget.
 … ”det är tusan så svart det ska vara att inte skapa rubriker”: Igge Holmberg. Det har varit parasituttalanden om ofödd prinsessa och misshandelsåtal. Vi misstänker att herr Holmberg skapar fler gråa hår hos lantrådet än den ekonomiska krisen.
 … pampbråk 1: Munhuggningen i lagtinget mellan finansminister Nordlund och tidigare finansminister Perämaa. Anklagelser och lögner röts från talarstolen.
 … uppsägning 2: Peter Rask, när han inte fick ÅHS-styrelsens ordförandes stöd för att få sina juristfakturor betalda.
 … mest använda formulering 1: Ekonomisk kris. Världen utanför har börjat påverka också oss. Rederierna går på knäna, banken går back. Fattas bara att folk slutar äta chips också.
 … mest använda formulering 2: Samhällsstrukturreform. Ska 16 bli en, eller tre, eller … ? Dessvärre för alla rubriksättare kommer samhällsstrukturreformen hänga med länge än.
 … uppsägning 3: Peter Rask, igen. Nu packade han ihop stetoskopet och drog till Sundsvall.
 … arv: Det efter Rask inom ÅHS. En ekonomi i ruiner och personal utan förtroende för ledningen. Den tillträdande sjukvårdsdirren har en del jobb framför sig.
 … u-sväng: Regegeringens om sjukkostnadsavdraget och tvärgående linjen.
 … ladugård: Ännu inte byggd, men den ska rymma 1.000 kor om näringsminister Karlström får som han vill.
 … pampbråk 2: Det inom Centerpartiet efter finansministerns utspel i lagtingets budgetdebatt om samhällstrukturreformen. Nordlund, Jansson och Karlsson stångar vidare.
 … snackis: Vädret, som vanligt. Varm vinter, kall sommar, blöt höst, snörik vinter. Aldrig får vi vara riktigt nöjda.
 … märkligaste: Centralkriminalpolisens insats mot ”krögarparet”. Först häktade i sju veckor i Åbo, sedan släppta. Och sedan var det ingen brådska, utan helt okej att det tog månader innan förundersökningen översattes till svenska och skickades till åklagare.
 … veteraner: Barbro Sundback och Roger Jansson. Alltid ute i samma ärenden, aldrig överens.
 … årets fågel Fenix: Åland United. Var nära konkurs i vintras, sedan snubblande nära guldet på hösten.
 … årets nyklubbad 1: Axel Jonsson tog över ordförandeklubban i Ålands framtid.
 … årets nyklubbad 2: Katrin Sjögren tog över ordförandeklubban i Liberalerna.
 … årets ”syns jag så finns jag”: Talman Britt Lundberg. Aktiv i lagtinget, aktiv som representant för landskapet, aktiv i sociala medier.
 … årets #inteilagtinget: Sociala medier-debatten som pågick samtidigt som lagtinget satt i plenum fick talmannen att påpeka det olämpliga i just detta.
 … årets ”perkele, nu går Åland under”: Hätska ledarskriverier om det oförsvarbara i att några poliser hade den finska polistiteln på sina jackor under polisens dag. Dessutom hade de mage att sjunga på finska…
 … årets kaj: 6. Många turer, den ena märkligare än den andra.
 … årets Kaj: Jansson. Styr den nya skärgårdstrafiken med järnhand, men mest omdebatterad är hans lön.
… buss på dem: Stadsbussen, som ska kosta pengar från sommaren.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax