DELA

Ytternäselever skrev sms-bok

Japan var först. I Kina har den blivit väldigt populär. I Sverige publicerades den första romanen i höstas.
I går gav klass 6 A vid Ytternäs skola i Mariehamn ut sin första sms-bok. (På bilden från vänster: Simon Andersson, Rickard Borg och Amanda Sjöberg.)
Ytternäs skolas egen förlag Kastanjeförlaget presenterade den första sms-boken och ställde till med utgivningskalas med Pommac och snittar för de femton författande eleverna i 6A i skolbiblioteket i går. Det var lätt att se att författarna var lite stolta över boken som de alltså skrivit som textmeddelanden, sms.
Klassföreståndaren Kristoffer Bärnas berättar att man samarbetat med ÅMT. Mobiloperatören har ställt ett nummer till förfogande dit eleverna sänd sina mess som därefter kommit tillbaka till Bärnas och skolbibliotekarie Elspeth Randelin som e-post.


Normalt språk
Både Randelin och Bärnas intygar att de inte gått in och petat i elevernas texter. Elspeth noterar också att författarna skrivit ett ganska normalt språk och undvikit mycket av de speciella förkortningar som förekommer i sms-språket.
– Jag skulle nästan ha önskat att det funnits mera av sådant i texterna, säger hon.
De femton sms-författarna i klass 6 A är: Joacim Andersson, Simon Andersson, Gustav Axberg, Rickard Borg, Zacharias Ekholm, Alfred Eriksson, Andreas Eriksson, Martin Eriksson, Åsa Hermann, Niklas Himmelroos, Renée Karlsson, Simon Limnell, Alicia Olander, Theo Olsson och Amanda Sjöberg.


”Jättekul”
Nyan fick ett samtal med tre av eleverna under bokutgivningsfesten. Rickard , Amanda och Simon intygade alla att det var trevligt att få skriva texterna för boken i mobilen.
– Det var jättekul att få hålla på med mobilen i stället för att skriva för hand, säger Amanda.
– Det är mycket roligare att skriva i mobilen än på papper, konstaterar Richard.
Är det kanske lite som att leka när man håller på med mobilen?
– Jo, svarar Simon.
Lite svårt var det i början, menar Amanda.
– Men när man kom i gång med skrivandet på allvar så gick det ganska lätt.
Ni har inte använt så mycket förkortningar och sms-språk?
– Nej, då skulle kanske inte alla som läser boken förstå, säger Simon.


Startade i Japan
Elspeth Randelin berättar att sms-romanen föddes i Japan år 200 då en mobiloperatör som upprätthöll en hemsida upptäckte att det fanns de som postade noveller till den blogg som fanns där.
– Man skapade ett verktyg för publiceringen av sms-noveller och har i dag över en miljon texter.
När författaren och litteraturpedagogen Aidan Chambers besökte Åland i fjol tog han också upp sms-litteraturen och det fick Elspeth Randelin och Kristoffer Bärnas att nappa. Med det tekniska fick man hjälp av Ulf Bjolin på ÅMT.


Hoppas på forum
Några fler sms-böcker blir det kanske inte på Kastajeförlaget vid Ytternäs skola men Randelin hoppas ändå att aktiviteten som sådan skulle få en fortsättning.
– Våra elever är väl egentligen lite för unga men jag hoppas att ÅMT skulle kunna öppna någon form av litterärt forum där lite äldre skrivande ungdomar kunde får en möjlighet att presentera sina sms-texter, säger hon.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax