DELA

Yrvind, båtkonstruktör, ensamseglare och författare

– En båt, anser jag, skall kunna drivas med segel och muskelkraft.
Det säger Sven Yrvind som i söndags mötte en stor och båtintresserad publik i Ålands lyceum.
Små båtar men stora äventyr har präglat den nu sjuttioårige Yrvinds liv.
Sven Yrvind, ursprungligen Lundin, är känd i seglar- och båtkretsar över hela världen för äventyren med sina små men sjödugliga båtar, flera med namnet Bris.
Har man seglat över Atlanten i båtar på fem-sex meter så har man naturligtvis något att berätta. Det har Sven Yrvind gjort i uppmärksammade böcker och många föredrag.


Svår början
Seglandet och båtbyggandet är någonting som hänger i hop med Sven Yrvinds hela livshistoria där han på något sätt bevisat det som sägs i Skriften om att de sista skola bliva de första. För åhörarna i lyceets auditorium berättade han om hur han växte upp på Brännö utanför Göteborg och om starten i livet som inte blev så lycklig till alla delar.
Skolan och lärarna gillade inte riktigt lille Sven som inte ansågs riktigt läraktig och sådana utsattes på den tiden lätt för både lärar- och elevmobbning.
– När man såg att lärarna slog en så gjorde skolbarnen det också.
Han kom senare till en så kallad reformskola i Uppland som passade honom bättre men han berättade också om sin konfrontation med det militära som slutade bakom galler. När han gick med på att skriva på papper där han bland annat kallades psykopat kom han dock ut i livet igen och det var nu som hans båtäventyr började på allvar.


Studerade matematik
Han berättade om hur han köpte en gammal skruttig båt, byggde sig ett ”hus” på, den och seglade i väg. Han kom till Köpenhamn och upptäckte sjöfartsbiblioteket där och började senare studera matematik vid Göteborgs universitet. Där fick han möjlighet att jobba med barn inom ungdomspsykiatrin och fick papper på sitt goda handalag med dem och sin psykiska stabilitet och uthållighet. Sådant som tydligen både skolan och militären missat.
Efter det är det mesta i Sven Yrvinds liv båtkonstruktion och seglingshistoria, småningom skulle han uppfinna en genial och pytteliten sextant som man kunde fästa på glasögonbågen. Han har också byggt upp ett stort privat nautiskt bibliotek.


Lycka och småbåtar
Först rustade han med en kompis upp ett gammalt ångbåtsvrak från 1800-talet och seglade till England och Sydamerika men sedan blev det mesta småbåtar för ensamsegling, den första byggd i källaren under mammans hus.
– Jag upptäckte att det inte är sant att en stor båt gör människan lycklig, säger han.
Nu blev det en ny färd till Brasilien och vidare. Alltid gick det inte som på ett salsgolv precis. Men åtminstone när han berättar är Sven Yrvind lugnet självt.
– Det var ju mycket kuling och grejer utanför Hebriderna.


Nya äventyr
Till Stilla havet och Söderhavsöarna kom han inte den gången. På grund av övermäktiga stormar och vågor bar det i stället av till Tristan da Cunha, S.t Helena och småningom upp till Newport i USA. Där skulle hans första Bris hamna på museum så småningom.
Fler resor skulle det bli både ensam och med medseglare för längre eller kortare tider. Med en viss avsmak berättar han om sina äventyr med en aluminiumfarkost som han blev trugad att testa för en båttillverkare. Till Sydamerika och Falklandsöarna kom han dock också den gången, korrosionen till trots.


Konfrontationer
Sven Yrvind hann berätta om diverse konfrontationer med myndigheterna. Som när stadsarkitekten i Göteborg inte tillät att han byggde sin första Bris i mammans trädgård.
– Hur skulle det gå om alla göteborgare byggde båt i trädgården, sade arkitekten.
– Hur skulle det gå om alla göteborgare var stadsarkitekter, kontrade Sven men flyttade in bygget i källaren.
Långt senare skulle han utmana hela stora Scanraff som inte fick bygga oljeanläggning på den plats där Sven då bodde och verkade.
Och inte ville de svenska myndigheterna heller godkänna att han senare, när han flyttat till Västervik, bodde och jobbade i samma hus.
– I Sverige får man i dag nog jobba hemma men inte bo på jobbet, konstaterar han.
Livet går dock vidare. Vid sjuttio år är Sven Yrvind frisk och vigulant, detta tack vare ett eget träningsprogram och en egen hälsobefrämjande diet.


Kap Horn igen
Och fullt sysselsatt är han just nu med att konstruera en ny farkost. Liten naturligtvis, vad annars.
– Den blir 4,80 i längd, 1,30 i bredd och får 0,25 i djupgående.
”Ståhöjden” under däck blir 1,05 och båten blir självupprätande till hela 180 grader, för alla eventualiteter. För Sven Yrvinds plan är att runda Kap Horn och och segla ut på Stillahavet. Någon motor har den förstås inte, men nog en vickåra – ett av hans stora forskningsintressen.
När Nyan frågar honom om det är så att det finns en korrelation mellan självförtroende och båtstorlek, blir svaret:
– Jag vet inte om gubbarna med stora båtar också har stort självförtroende men jag har väl alltid haft självförtroende.
Skötbåtsföreningen och Ålands Abf arrangerade kvällen med Yrvind med stöd av olika sponsorer.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466
text och foto