DELA

Wilén vill roa och oroa

Påfåglar, lejon, måsar och harar i en salig blandning. Det kan man se på Jonas Wiléns nya utställning i Eckerö som öppnar i dag.
”Av udda natur”. Så heter illustratören Jonas Wiléns nya utställning som öppnar i dag kl. 18 och pågår till kl. 20 på Ålands jakt- och fiskemuseum.

Namnet på utställningen bottnar i att djuren Wilén tecknat inte finns på riktigt. Till exempel en hare med lång och stor rävliknande svans. På vernissagen har han flertal pinfärska oljemålningar på duk utställt.

– Det var Ålands jakt- och fiske museum som frågade mig om jag ville ställa ut hos dem och då tänkte jag först på djurmålningar och sedan väcktes idén med kryptozoologiska djur, säger Jonas Wilén.

Kryptozoologiska djur är byggda på fantasin och är mycket tankeeggande. Kryptozoologi kallas för läran om djur som inte finns. Kryptozoologiska djur bygger på gammal folktro. Ett exempel är Loch ness-odjuret som enligt legenden ska leva i den skotska sjön Loch ness.

– Jag vill både roa och oroa med målningarna. Att måla kryptozoologiska djur är något jag har funderat på länge, säger Wilén.

Alla kryptozoologiska djur som finns på målningarna har hans egna fantasi skapat fram. Vissa byggda på djur som finns och andra helt och hållet påhittade.

– Målningarna är på sätt och vis som en hyllning till djuren, säger han.

Som konstnär är Wilén mest förknippad med figurativa oljemålningar i en humoristisk, folklig stil med både pop-kulturella och konsthistoriska referenser.

Inför vernissagen hoppas Wilén att många kommer på vernissagen och alla är mycket välkomna.

Vad är dina planer efter det här?

– Efter det här vill jag bara ligga på en strand. Men jag har mycket på gång med olika projekt, säger Wilén och skrattar.