DELA

Wiklöf köpte unik målning med Bomarsundsmotiv

Kommerserådet Anders Wiklöf har köpt en målning med Bomarsundsmotiv till sin samling.
I ett pressmeddelande beskrivs tavlan som ”mycket intressant”.

Tavlan är en osignerad oljemålning (55 x 114 cm) som visar hela Bomarsundsområdet sett från sjösidan i söder. Målningen är okänd sedan tidigare och såldes i måndags på en nätauktion i Stockholm.
Tavlan var i initialskedet enbart katalogiserad som ”Marint landskap”, men samma dag som den såldes hade informationstexten kompletterats med ”Enligt uppgift motiv från Bomarsund, Åland”.
– Utropspriset var endast 4 000 kronor, vilket kanske kan försvaras med att auktionsfirman inte hade identifierat motivet – tavlan kunde för en oinvigd se ut som ett landskapsutsnitt från Medelhavet, skriver Kjell Ekström i pressmeddelandet.
Målningen inköptes för 56 000 kronor, vilket var mer än tiodubbelt högre än utropet – ytterligare en budgivare hade insett tavlans värde och bjöd aktivt emot.
– Skulle tavlan inlämnats på en kvalitetsauktion i Finland torde utropspriset kunna satts kring 20 000 euro. Tillsammans med auktionens tilläggsavgifter slutar priset på ca. 7.500 euro, vilket måste ses som ett fyndpris för en så här pass unik tavla, skriver Ekström.
Håkan Skogsjö upptäckte tavlan på Internet och Kjell Ekström ropade in tavlan på nätauktionen på Wiklöfs vägnar. Wiklöf berättar att han genast blev helt fascinerad av målningen:
– Det är oerhört spännande att kunna få en sådan här tavla till samlingen. Den har gjort mig intresserad av historien kring Bomarsund på ett handgripligt sätt. Dessutom tycker jag att tavlan är mycket vacker och njutbar. De intressanta detaljerna och det exakt avbildade landskapet tilltalar mig. (ke)